Scena

Kdo bi si mislil, da je za nastanek Google Slik kriva prav Jennifer Lopez?

Na Twitterju je pred kratkim završalo s podrobnostmi nastanka dela iskalnika Google, Google Slik. Kdo bi si mislil, da je bila zanj leta 2000 "kriva" latino zvezdnica Jennifer Lopez?

Ne moremo reči, da je ugotovitev nova, nanjo pa je po dolgem času pred kratkim res opozoril Matt Bernstein (@mattxiv) na Twitterju. S svojimi sledilci je podelil ta delček internetnega trivia znanja: Google Slike so nastale prav zaradi Jennifer Lopez, oz. J. Lo, znane igralke, pevke in plesalke latinoameriških korenin, ki jo dobro pozna ves svet.

Pa saj to ne more biti res?

Po kratkem brskanju ugotovimo, da je trditev, ki je pritegnila pozornost več sto tisočih uporabnikov interneta povsem resnična. Na 42. podelitvi nagrad Grammy leta 2000 je Jennifer Lopez nosila Versacejevo svileno zeleno obleko. Obleka z nizkim izrezom je pritegnila osupljivo količino medijske pozornosti po vsem svetu. Ta Versacejeva stvaritev pa je postala tudi tako slavna, da ima še dandanes povsem svojo (in občudujoče obširno) stran na Wikipediji.

Ob opazovanju obleke je težko oceniti, kje se izrez začne in kje konča – morda pa je ravno kazanje vsega od popka do stegen doseglo toliko pozornosti. Kako je drzno modno odločitev takrat pokomentirala J. Lo? Obleka se ji pred podelitvijo naj ne bi zdela kaj pretirano izstopajoča, izbrala jo je predvsem zato, ker se ji je zdela lepa. Ob tem pa je izrazila tudi presenečenje ob vsej pozornosti, ki je po njenih besedah ni pričakovala.

In kot s čarobno paličico so nastale Google Slike

Obleka pa ni vplivala samo na tradicionalne medije, temveč je imela trajen učinek tudi na spletni iskalnik Google. Obleko so reeees na veliko iskali in postala je najbolj priljubljena iskalna poizvedba do tedaj. Ker so uporabnikom takrat želeli ponuditi, kar so iskali – Jennifer Lopez v kultni obleki – so se rodile Google Slike.

To je bilo potrjeno tudi s strani direktorice inženiringa za Google Slike Cathy Edwards, ob tem pa je ta priznala, da je majhna ekipa iskanje slik želela ustvariti že prej, vendar niso bili prepričani, koliko pozornosti si takšen projekt sploh zasluži. Po debaklu z znamenito zeleno obleko pa se je nato izkazalo, da svet to še kako potrebuje in Google se je odločil, da zadovolji množice. In ostalo je zgodovina.

DOSTOP.si / SV
Wikimedia Commons, Instagram

Sorodni članki

Back to top button