KulskoKultura

Napis Hollywood bodo prenovili s 1500 litri barve in temeljnega premaza

V pričakovanju 100. obletnice znamenitega napisa Hollywood bodo danes začeli z osem tedensko prenovo. Predvidevajo, da bodo porabili 1500 litrov temeljnega premaza in barve. "V sodelovanju s podjetjem Sherwin-Williams bomo ohranili zapuščino znaka in simbola kraja, kjer je mogoča čarovnija in se lahko uresničijo sanje," je povedal Jeff Zarrinnam.

Vsaka od devetih črk, visokih približno 14 metrov, je široka med devet in 12 metri. Ekipa desetih delavcev podjetja Sherwin-Williams bo črke oprala s tlačnim čistilnikom, popravila in jih prebarvala.

Isto podjetje je z naročnikom Hollywood Sign Trust sodelovalo že leta 2012, ko so bila opravljena podobna obnovitvena dela. Vodja sklada Jeff Zarrinnam je za Deadline povedal, da je čas za obnovo glede na to, da so ravnokar podelili emmyje in bodo kmalu podelili oskarje, ravno pravšnji.

Prvotni napis Hollywoodland iz leta 1923 je leta 1948 zasijal v preprostejši različici Hollywood. Načrtovano je bilo, da bo stal le nekaj let, a zaradi svoje ikoničnosti kot vse bolj priljubljena turistična atrakcija stoji še danes.

Znak je bil prvič popravljen leta 1949, ko se je prevrnila črka H. Drugič so ga obnovili konec 70. let minulega stoletja, ko so po poročanju Deadlinea za obnovo glasbenik Alice Cooper, založnik Hugh Hefner, pevec Andy Williams in še nekateri drugi odšteli približno 28.000 dolarjev. Od leta 1978 zanj skrbi sklad Hollywood Sign.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button