Življenjski slogZnanost

Se bliža čas, ko bomo seks igračke lahko dobili na recept?

Samozadovoljevanje ima mnoge zdravstvene koristi. To je dejstvo, ki ga potrjuje vedno več raziskav. Glede na vpliv, ki ga ima na zdravje žensk, pa se lahko celo vprašamo, če tovrstnih medicinskih pripomočkov – seks igračk, kmalu ne bomo dobivali kar na recept.

Samozadovoljevanje oz. masturbiranje ni samo prijetno, temveč tudi izredno blagodejno za naše počutje in zdravje. Pregled obstoječih raziskav o uporabi vibratorjev in njihovem vplivu na žensko zdravje, objavljen v reviji ameriške urološke zveze, Journal of Urology, to še dodatno potrjuje.

Predsodki so passé

Avtorji prispevka so zapisali, da je stigma žensk, ki vibratorje uporabljajo za spolni užitek, začela bledeti šele pred kratkim. Kljub znatnih potencialom, da je samozadovoljevanje lahko res enkratno za naše zdravje, pa tema še zmeraj ostaja tabu.

Raziskave so se avtorji lotili predvsem iz razloga, da bi dokazali dejanske koristi in samozadovoljevanje vključili v program ohranjanja in krepitve zdravja. Raziskovalci menijo, da bi bilo v nadaljnje vsekakor smiselno izvesti dodatne raziskave.

V razmišljanju o tem, kako bi v skrb za zdravje vključili seks igračke, so raziskovalci pregledali številne aktualne znanstvene vire. Ob najdenem so izluščili predvsem gradiva, ki so zadevala spolno funkcijo, krepitev medeničnega dna, inkontinenco in kronično bolečino v vulvi, vulvodinijo.

seks, masturbacija, samozadovoljevanje, zdravje, žensko zdravje, vibrator, vibratorji,
Za osrednji del raziskave je služilo 18 predhodno izvedenih raziskav s področja spolnega zdravja.

Vibratorji = zdravstveni pripomočki?

Seks igračke oz. natančneje vibratorji so bili prepoznani kot učinkovita metoda za izboljševanje spolnih izkušenj žensk. Prav tako pa so pozitivno povezani s povečanim spolnim apetitom, spolnim zadovoljstvom in splošno spolno funkcijo. Vibracijska stimulacija namreč izboljšuje moč mišic medeničnega dna, lajša simptome vulvodinije in zdravi inkontinenco.

Čeprav vibratorjev na recept v zelo bližnji prihodnosti še ne moremo pričakovati, avtorji raziskave izražajo upanje, da bo izvedena študija korak do odkrivanja novih načinov za zdravljenje številnih ženskih zdravstvenih stanj.

seks, masturbacija, samozadovoljevanje, zdravje, žensko zdravje, vibrator, vibratorji,
(Zaenkrat) še zveni kot sanje, a morda se po vibrator kdaj odpravimo tudi v lekarno.

Raziskovalci poudarjajo, da bi bilo v raziskovanje uporabnosti seks igračk v prihodnje potrebno vložiti še znatno več truda. Glede na trenutne izsledke pa bi bilo vibratorje smiselno priporočiti vsaj ženskam, ki se soočajo z motnjami medeničnega dna.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button