Življenjski slog

Iskanje partnerja: česa si mladi najbolj želijo pri partnerju?

Nova raziskava odkriva precej nepričakovano lastnost, ki si jo mladi želijo najti v vseživljenjskem partnerju. Kaj to je, so raziskovali znanstveniki iz Združenega kraljestva.

Glede partnerjev imamo pogosto nerealna pričakovanja, izmed najpogosteje zaželenih lastnosti pri partnerjih za vse življenje pa običajno izstopa prav ena – prijaznost. Tako pravi nova raziskava, ki je preučevala mnenja študentov iz šestih držav. Prijaznost je zaželena celo bolj od denarja in videza.

Raziskava, ki jo je izvedla britanska univerza v Swanseaju, je vključevala 2700 študentov iz Združenega kraljestva, Norveške, Avstralije, Singapurja, Malezije in Hong Konga. V sklopu raziskave so morali udeleženci z deleži navideznega proračuna kupovati lastnosti, ki bi jih želeli pri svojem partnerju.

par, iskanje partnerja
Prioritete pri iskanju partnerja se razlikujejo tudi glede na družbo, v kateri ljudje živijo.

Izbirali so lahko med osmimi lastnostmi: fizična privlačnost, ustvarjalnost, dobra finančna situiranost, prijaznost, humor, vera, spolna čistost in želja po otrocih. Glede na različne proračunske scenarije so raziskovalci študente prosili, naj lastnosti razporedijo glede na potrebnost, nepogrešljivost in luksuz.

Čemu so bili namenjeni ljubezenski dolarčki?

V povprečju so mladi za prijaznost porabili 22-26 odstotkov celotnega proračuna, ta pa je predstavljala nujo tudi. Poleg tega se je moškim zdel najpomembnejši videz, ženske pa so prednost dajale partnerjem s finančno stabilnostjo. Lastnosti, kot so spolna čistost, ustvarjalnost in želja po otrocih, pa so se izkazale za luksuz, saj so prejele manj kot 10 odstotkov proračuna. V tabeli si lahko podrobneje ogledaš, kako je bil proračun razdeljen glede na želene lastnosti in spol ocenjevalcev:

tabela, zveze
Odstopanja med spoloma so obstajala, a niso bila res velika.

Ena izmed zanimivih kulturnih razlik je bila ta, da je bil humor pri moških zaželen v vseh kulturah, nujen pa samo v zahodnih. Na vzhodu humor očitno ne igra tako prvotne vloge. Želja po tem, da si ženske želijo otrok, pa je bila bolj izrazita pri zahodnjakih. Kjer je uporaba kontracepcijskih sredstev manj razširjena, se rojevanje namreč dojema kot nekaj bolj naravnega in samoumevnega.

Več o raziskavi, objavljeni v reviji Journal of Personality lahko prebereš na tej povezavi.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button