SpekterŽivljenjski slog

S čim si brišemo rit?

Ste kdaj razmišljali o tem, kakšno funkcijo ima odišavljen in obarvan toaletni papir?

Ali je ta izbrani vonj po kamilicah ali jagodah res tisti nujni faktor, ki zagotavlja užitek pri opravljanju velike ali male potrebe? Je res marelično oranžna barva nekaj, brez česar si vsakdana ne bi mogli predstavljati? Ste kdaj razmišljali o posledicah, ki jih imajo takšni (ne)pomembni detajli na vaše telo?

Kakšna je dodana vrednost dišečih in barvnih toaletnih papirjev?

Proizvajalci skušajo na različne načine pritegniti našo pozornost tudi takrat, ko kupujemo nekaj tako banalnega, kot je toaletni papir. Različni zvitki nas gledajo s polic in se postavljajo s svojimi »prednostmi«. Morda ste eni izmed tistih, ki pri nakupu toaletnega papirja mrzlično iščete trislojnega brez vonja in barve. Na prvi pogled se zdi naloga čisto preprosta, ko pa se znajdemo pred policami, hitro ugotovimo, da je ponudba neškodljivih izjemno skopa. Zakaj? Sklepamo lahko, da je k temu prispevalo mnoštvo ponudnikov, ki skušajo na takšen ali drugačen način vzbuditi potrošnikovo pozornost.

Proizvajalci trdijo, da parfumi, s katerimi so prepojeni toaletni papirji, pripomorejo k boljšemu prikrivanju neprijetnih vonjav, kar posledično poveča ugodje na stranišču.

Stranski učinki dišečega stranišča

Leta 1987 je ameriška FDA prvič opozorila na nevarnosti, ki jih povzročajo odišavljeni in obarvani papirji. Ugotovili so, da naj bi nekatera barvila in dišave povečali možnost za razvoj tumorjev, barvila pa naj bi povzročala tudi možnost razvoja raka na materničnem vratu. Kljub temu da so nekatere izmed najbolj strupenih snovi kasneje prepovedali, znanstveniki še vedno opozarjajo, da nevarnosti za zdravje niso izključene.

Najnevarnejša med barvami je rdeča, opozarjajo. Prav tako pa se je dobro izogibati papirju z rdečim potiskom, saj lahko hitro spregledamo morebitno kri, ki je lahko znak številnih resnejših bolezni. Tveganjem se žal ne izognemo niti z nakupom belega toaletnega papirja, saj so nekateri namreč beljeni s klorom, kar pa ima ponovno negativne učinke, zato je pred odločitvijo za pravega dobro prebrati sestavine.

Ginekologi opozarjajo, da je pogosto eden izmed vzrokov za nastanek glivičnih okužb spolovil prav obarvan in odišavljen toaletni papir. Razdraženo vaginalno področje povezujejo z vnetjem mehurja in sečnih poti, pred čimer niso varni niti moški. Ogrožen pa je lahko tudi rektalni predel, v katerem se lahko pojavi srbečica, rdečica ali vnetje.

Vendar pa ni zgolj direkten stik parfuma s kožo tisto, kar škoduje našemu zdravju. V javnosti se namreč zelo redko govori o vplivu sintetičnih vonjav na dihala. Na spletni strani Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije pišejo: »Vonjave so večinoma sestavljene iz več stotin sintetičnih hlapnih sestavin, ki se hitro sproščajo v zrak, vplivajo na naša dihala in povzročajo onesnaženost zraka. Čeprav se uporabljajo v bivalnem okolju, zaradi zračenja prehajajo tudi v zunanji zrak.« Zakaj se o nevarnostih sintetičnih vonjav ne piše in ne govori? »Sestavine vonjav so poslovna skrivnost in jih ni treba opisati na nalepki proizvoda. Večina testiranja je na koži, medtem ko se testiranje za dihalne in sistemske učinke ne izvaja rutinsko,« razložijo.

Preverjeno: pestra ponudba banalnih produktov

Ob ogledu opisov produktov na spletnih straneh različnih proizvajalcev lahko vidimo, da je ponudba zelo pestra. Ponujajo nam posebej mehke, različno debele in drugače odišavljene. Trdijo, da naj bi nekateri dišeči zvitki imeli odišavljen zgolj tulec, kar preprečuje stik parfuma s kožo. Zagotavljajo uresničitev vseh naših preferenc, ampak koliko je vsiljenih s strani trga?

Od 27 vrst je imel samo en poseben in viden znak, da ni odišavljen.

Odšla sem v trgovino in si tokrat še bolj pozorno ogledala ponudbo. V bližnji manjši trgovinici so ponujali 6 različnih vrst, od tega je bil zgolj eden neodišavljen, pa še to brez posebnih označb. V eni izmed večjih trgovin sem ugotovila, da imajo skupno na voljo 27 različnih vrst toaletnega papirja. Od tega je vsaj 19 vrst odišavljenih in barvnih ali s potiskom. Da sem ugotovila, kateri so neparfumirani, sem se morala precej namučiti in tiščati svoj nos v plastične pakete, saj je imel zgolj eden posebej jasen napis, da je brez vonja, za drugih sedem pa boste morali zaupati mojemu rahlo prehlajenemu nosu.

Ni namreč nujno, da je papir brez posebne označbe, kateri vonj vsebuje, dejansko tudi brez dišave. Nekateri imajo napise zgolj v enem tujem jeziku, kar izjemno otežuje razumevanje, ali pa kot prednosti izpostavljajo druge lastnosti. Na primer na paketih lahko najdemo napise, da niso klorirani ali pa da so narejeni iz 100-odstotne celuloze. Prav tako nas prepričujejo, da so posebej mehki ali da vsebujejo takšne ali drugačne izvlečke, ki negujejo našo zadnjo plat.

Stranišče pač mora dišati in pika!

Brišemo rit, rit, toaletni papir, Spekter, telo, posledice, Stranišče, dišave, telo, Stranski učinki,
Odišavljenost stranišča povezujemo s čistočo.

Ko boste naslednjič stali pred policami dišečih in pisanih zvitkov, pomislite na to, da je navsezadnje toaletni papir namenjen brisanju riti, zato so barva, vonj in privlačen potisk res nepotrebni dodatki, ki nimajo koristi, povzročajo pa škodo.

Če pa se vam ob tem, da vaše stranišče ne bo dišalo po sintetičnem vonju breskve in evkaliptusa, povesi nos in naberejo solze v očeh, imam za vas rešitev. Kanite nekaj kapljic eteričnega olja na notranjo stran tulca in dobili boste unikatno dišeč naraven papir za brisanje riti.

 

 Ana Lah
Pixabay, Ana Lah

Sorodni članki

Back to top button