Življenjski slog

5 stvari, na katere te faks ni pripravil, pa si želiš da bi te

Dolga leta se trudimo za diplomo, kos papirja, ki ga bomo bodočim delodajalcem pokazali kot dokazilo, da smo pripravljeni na življenje izven šole. Veliko pa je stvari, na katere nas faks ne pripravi, čeprav si želimo, da bi jih v "resničnem" življenju vedeli.

Pomen izobrazbe in ustreznega šolanja je seveda nesporen, vendar se pri pouku in predavanjih vseeno ne naučimo vsega, kar bomo v odraslem življenju potrebovali. Kako ravnati z denarjem? Kako skrbeti za svoje zdravje? Obstaja nešteto stvari, ki jih moraš vedeti poleg značilnosti dramskega trikotnika in tega, kaj pomeni akrostih. Preveri pet stvari, na katere po diplomi (verjetno) ne boš pripravljen in načine, kako se lahko na velik zastrašujoč svet začneš pripravljati že zdaj. Življenje po diplomi namreč ni tako grozljivo kot izgleda.

1. Kako ustvariti proračun in kako se ga držati?

Začenja se čas, ko moramo začeti razmišljati o tem, kako porabimo svoj denar in kako lahko zmanjšamo nepotrebno zapravljanje. Čas, ko nam večino stroškov običajno še krijejo starši, je popoln za preizkušanje različnih tehnik. Dobro spremljaj svojo porabo in ob koncu vsakega meseca naredi pregled nad zapravljenim. Tako boš videl za kaj si porabil koliko denarja. Morda se da preživeti tudi brez kakšne kavice v mesecu …

2. Po planu A pride še plan B in preostanek abecede

Zadnjih nekaj let si se usmerjal v točno določen poklic oz. delovno mesto. Čeprav si na faksu pridobil nekaj splošnega znanja, si verjetno precej usmerjen v eno panogo, ki ti je (upajmo) najbolj všeč. Včasih pa žal pride do tega, da ko enkrat na področju začnemo delati, ugotovimo, da to ni za nas.

Tudi če misliš, da boš v svojem zastavljenem poklicu užival ali lahko “potrpel”, si je dobro zapomniti, da imaš nešteto opcij. Razmisli o svojih poklicnih priložnostih – mogoče na koncu pristaneš v povsem drugih vodah. In s tem ni popolnoma nič narobe. Če moraš pred željeno službo opravljati kaj drugega, pa je to le del tvoje poti. Cilj je, da se najdeš in ugotoviš, kaj želiš delati. Časa imaš še veliko in nikoli ni prepozno, da svoj svet obrneš na glavo.

Proračun, Pogajanje, pogajalske spretnosti, prosti čas, faks, osamljenost, ohranjanje stikov, denar, poklic, čas
Opravljanje dela, ki ni tvoj osnovni poklic, je vredno pohvale, ne sramu.

3. Ne odstopaj od svojih načel

Znati moraš oceniti, kdaj moraš stoprocentno stati za svojim mnenjem. Ko se ponudi primerna priložnost, se moraš biti pripravljen postaviti zase in za svoje optimalne koristi. Kot se lahko pogajaš na tržnici, lahko storiš tudi v resničnem življenju. To, da si upaš pogajati, ti bo prineslo ogromno koristi. Naj te ne bo sram vprašati za višjo plačo, če veš, da si jo zaslužiš.

Glede nasvetov za pogajanje se lahko obrneš na katerega izmed svojih profesorjev – predvsem na koga, ki poučuje predmete iz komunikacije, poslovanja ali ekonomije, saj so jim pogajalske spretnosti zelo dobro poznane.

4. Skrbno odmerjaj svoj čas

Če imaš kar na enkrat na voljo več časa kot običajno, se lahko hitro začneš počutiti nelagodno ali celo tesnobno. Poskrbi, da bo tvoj prosti čas ustrezno porazdeljen in predvsem koristno uporabljen. Počni stvari, s katerimi boš rastel kot oseba. Najdi nov hobi, znova se loti starih aktivnosti, udeleži se kakšnega tečaja v živo ali preko spleta …

Proračun, Pogajanje, pogajalske spretnosti, prosti čas, faks, osamljenost, ohranjanje stikov, denar, poklic, čas
Poišči način, da svoj čas izkoristiš za izboljšanje samega sebe.

5. Nauči se nadzorovati svojo osamljenost

Po končanem faksu si kar naenkrat sam, ni vsakodnevnih kavic med predavanji, stalnega komuniciranja … To lahko hitro občutiš v obliki osamljenosti. Tudi če tvoji prijatelji živijo daleč stran, si moraš za njih poiskati čas. Lahko se dogovoriate za vikend izlet, redne telefonske pogovore ali obiske. Prav tako poskrbi za ohranjanje stikov s prijatelji, ki živijo blizu. En dan v mesecu poišči čas za kavo in poskrbi, da boste ostali v stikih.

Če želiš poiskati nove prijatelje, se pridruži športni skupini ali lokalnemu klubu. Ohranjanje prijateljstev ni preprosto, so pa prijatelji zagotovo ena izmed slajših strani življenja.

Ko se boš naslednjič spraševal kaj prinaša življenje po diplomi, se spomni, da boš (ali si že) zaključil nekaj neverjetnega. To pa je šele prvo izmed mnogih krasnih poglavij življenja.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button