PrehranaŽivljenjski slog

S hrano nad bolečine v mišicah

Hrana, ki blaži bolečine po telovadbi.

Če nas po telovadbi bolijo mišice, ponavadi vemo, da smo naredili nekaj dobrega. A ni treba, da po vadbi trpimo. Bolečino v mišicah lahko zmanjšamo, če na svoj jedilnik dodamo nekaj živil.

Poznaš tisti občutek, ko se po telovadbi komaj vstaneš, kaj šele da bi opravljal vsakodnevne obveznosti? To nelagodje se da omiliti z izbiro prave prehrane.

 

Zakaj se pojavijo bolečine v mišicah? 

Športni psiholog in osebni trener Pete McCall je mišične krče in bolečine definiral kot »odziv na poškodovana mišična vlakna«. Njegova preprosta razlaga pravi, da si med intenzivno vadbo natrgamo mišična vlakna. Naše telo jih začne zdraviti oz. »graditi« nazaj kar povzroča vnetje in posledično tudi bolečino. Če nas po vadbi bolijo mišice na roki, je to zelo neprijetno, ampak hkrati vemo, da smo trening naredili tako, kot je treba. Naše mišice namreč rastejo, se obnavljajo in nas delajo bolj močne.

 

Katera živila nam pomagajo, da hitreje okrevamo?

1. Chia semena

Če se po vadbi rad osvežiš s smutijem, ti priporočamo, da v mešanico dodaš tudi nekaj chia semen. Ta bodo pomagala v boju proti bolečinam. Vsebujejo namreč omega-3 maščobne kisline, ki pomagajo zmanjšati vnetje.

2. Ingver 
Ingver zmanjšuje vnetja. FOTO: Dominik Martin

Še ena sestavina, ki je dober dodatek k smutiju. Učinek ingverja je prav tako zmanjševanje vnetja. Če nisi ljubitelj smutijev, si lahko pripraviš ingverjev čaj.

3. Češnjev sok 

Češnje niso le sadež za poletne mesece in improvizirani uhani. Češnjev sok lajša tudi mišične bolečine.

4. Ananas
Ananas vpliva na zmanjševanje bolečin v mišicah. FOTO: Brooke Lark

Če čutiš bolečine po telovadbi, si privošči ananas. Kot pravi dr. Alex Tauberg, lahko ananas zmanjša vnetje in blaži bolečino.

5. Kokosova voda

Hidracija pred, med in po vadbi je izrednega pomena. Rachel Fine, ki se ukvarja z dietami, pravi, da ni nič slabega, če namesto navadne vode spijemo kokosovo vodo. Ta namreč vsebuje veliko kalija in magnezija, ki nam pomagata, da si hitreje opomoremo.

6. Jajca

Jajca so dober vir proteinov in levcinov (kislina, ki je pomembna za rast mišic).

7. Oreščki

Oreščki so preprost prigrizek, ki ga lahko vedno vzameš s seboj. Vsebujejo ogromno beljakovin in omega-3 maščobnimi kislinami, ki se borijo z vnetjem in spodbujajo mišično rast.

8. Losos
Losos je poln omega-3 maščob. FOTO: Toa Heftiba

Losos je poln antioksidantov, beljakovin in omega-3 maščob, ki zdravijo in preprečujejo bolečino v mišicah.

9. Sladki krompir

Sladki krompir je čudovit vir vitamina C in beta karotena, pomaga ti zgraditi zaloge glikogena. Trener wellnessa Teresa Kay-Aba Kennedy priporoča, da jih odrežeš na želeno debelino in jih pečeš s kokosovim oljem in cimetom. Cimet bo pomagal uravnavati krvni sladkor.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NKB
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button