Potovanje

Največji svetovni tabor letos v Zahodni Virginiji

Med 22. julijem in 2. avgustom 2019 bo v Ameriki potekalo največje taborjenje letos – 24. Svetovni skavtski jamboree.

Taborniki ne obstajajo le v Sloveniji, ampak je to svetovno gibanje. Gibanje združuje že preko 50 milijonov članov iz 169 držav ter pokriva vse celine. Zveza tabornikov Slovenije (ZTS) je članica Svetovne organizacije skavtskega gibanja (World Organization of the Scout Movement – WOSM), ki jo je leta 1920 jo je ustanovil lord Robert Baden-Powell, začetnik skavtstva.

Na največji svetovni tabor se bo odpravilo 162 slovenskih tabornikov in 14 katoliških skavtov starih med 14 in 17 let.

Skavtske organizacije po svetu se lahko razlikujejo glede na regijo in religijo. Vsem skupno življenje v skladu s temeljnimi načeli in vizijo, ki jih vodi geslo “Taborniki ustvarjamo boljši svet!”. V tem duhu se vsaka štiri leta zberejo na taborjenju vseh tabornikov oz. skavtov sveta.

Unlock a New World

Letos se bo na 24. Svetovnem skavtskem jamboreeju v Zahodni Virginiji, v rezervatu Summit Bechtel na območju, velikem 3884 ha, družilo, spoznavalo, se zabavalo in ob tem učilo več kot 46.000 skavtov iz 139 držav ali nacionalnih skavtskih organizacij. Pri čemer se jim bo pridružilo še 20.000 obiskovalcev in 2000 povabljenih gostov.

Države gostiteljice – Kanada, Združene države Amerike in Mehika – pripravljajo program z geslom “Unlock a New World” oz. odklenimo svet, ki bo razširjal obzorja, odpiral glave in krepil taborniške vrednote med udeleženci. Program sestavlja kar 23 elementov, ki obsegajo vse od zračnih aktivnosti in umetnosti, do soočanja z globalnimi problematikami in iskanja trajnostnih rešitev zanje, pri vsem tem pa naravo kot bistvo taborništva združuje z modernim svetom 21. stoletja z namenom ustvarjanja boljšega sveta tudi v prihodnosti.

V duhu povezovanja se bo 162 tabornikom v slovenski odpravi pridružilo še 14 katoliških skavtov.

Na pot se je slovenska odprava podala že 11. julija in v dnevih pred samim jamboreejem (otvoritvena slovesnost bo 23. julija ob 19.30 po lokalnem času) odkrivala in razkrivala mite Novega sveta ter se pripravlja na doživetje življenja.

 

Zveza tabornikov Slovenije
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button