Potovanje

Razmišljate o selitvi v tujino?

Pravica do bivanja in dela kjerkoli v EU sta eni od temeljnih pravic evropskih državljanov. Posledično se najverjetneje sprašujete tudi kako dolgo imate pravico v tujini bivati? Ali morate bivališče prijaviti? Ali morate pri tem izkazati določene pogoje? In nenazadnje ali ima pravico z vami bivati tudi vaš partner in vaši otroci?

Vsekakor ena izmed največjih prednosti, ki jih prinaša članstvo v Evropski uniji je ta, da imajo državljani pravico do prebivanja v katerikoli državi EU, če tam delajo, študirajo ali preprosto tudi samo takrat kadar tam zaposlitev iščejo. Pravico do bivanja z vami pa imajo seveda tudi vzdrževani družinski člani.

Bivališča vam ni potrebno prijaviti, v prvih treh mesecih bivanja. Lahko pa se zgodi, da boste morali prijaviti svoj prihod v državo pri pristojnih organih. Najpogosteje sta to upravna enota ali lokalna policija. V številnih državah EU zahtevajo, da imate s seboj vedno veljavno osebno izkaznico ali potni list, če tega nimate vas lahko oglobijo ali celo začasno pridržijo. Kakšni so predpisi v posamezni državi članici najdete na spletnem portalu Tvoja Evropa, kjer z izbiro posamezne države članice najdete koristne napotke.

Za bivanje v tujini je potrebno izkazati določene pogoje.

Odvisno od namena, s katerim se odpravljate v tujino veljajo različna pravila in postopki. V kolikor se želite preseliti v tujo državo EU zaradi namena študija morate dokazovati, da ste vpisani v akreditirano izobraževalno ustanovo, da imate dovolj finančnih sredstev (iz kateregakoli vira) ter, da ste ustrezno zdravstveno zavarovani v državi v kateri nameravate bivati. Nekaj koristih informacij v zvezi z študijem v tujini najdete tukaj. Študenti imajo v času študija pravico do prebivanja v vseh 28 državah članicah EU + Islandiji, Lihtenštajnu in Norveški. S prenehanjem študija izgubite tudi pravico do bivanja razen, če lahko dokažete, da imate zadostna sredstva za preživljanje ali, da ste se zaposlili.

Po treh mesecih bivanja v državi morate svoje prebivališče tudi prijaviti pri pristojnih organih ter tako pridobiti potrdilo o prijavi prebivališča.

Ko prijavite svoje bivališče v tujini, lahko posledično v matični državi svoje bivališče tudi odjavite. Z odjavo bivališča v matični državi tudi izgubite dolžnost plačevanja davčnih obveznosti.

V kolikor se v drugo državo članico EU preselite zaradi iskanja dela vam prebivališča ni potrebno prijaviti prvih šestih mesecih. Če v tem času ne najdete zaposlitve lahko nacionalni organi preučijo vašo pravico do podaljšanja bivanja. Dokazovati boste morali, da aktivno iščete zaposlitev in, da imate dobre možnosti, da jo v kratkem tudi najdete. Zato je vedno dobro shraniti kopije poslanih prošenj za službo, odgovorov morebitnih delodajalcev in povabil na razgovor. Pri iskanju dela vam lahko koristi tudi spletna stran EURES. Portal ima vsakodnevno okoli štiri milijone objavljenih prostih delovnih mest, lahko pa se povežete tudi z njegovimi svetovalci.

Država gostiteljica lahko zahteva, da zapustite državo, v kolikor ne morete dokazati, da imate resnične možnosti za zaposlitev. Ob tem je dobro, da poznate svoje pravice. Če ste iskalec zaposlitve v tuji državo članici EU, vas morajo obravnavati enako kot državljane države v kateri iščete zaposlitev glede dostopa do dela in nudenju pomoči zavoda za zaposlovanje pri iskanju zaposlitve.

Kdaj državljani EU pridobijo pravico do stalnega bivanja?

Državljani EU in državljani Islandije, Lihtenštajna in Norveške samodejno pridobijo pravico do stalnega prebivališča v drugi državi EU, če tam zakonito prebivajo neprekinjeno vsaj 5 let. V kolikor ta pogoj izpolnite, pristojni organi od vas ne smejo več zahtevati dokazil o zaposlitvi, zadostnih sredstvih za preživljanje, zdravstvenem zavarovanju ipd.

TAGG: Dovoljenja za stalno bivanje ni potrebno pridobiti. Pravica se pridobi samodejno po poteku 5 let neprekinjenega bivanja. Iz praktičnega vidika, zaradi lažjega urejanja na državnih uradih, pa je priporočljivo, da si potrdilo vendarle pridobite.

Pravica do prebivanja za vzdrževane družinske člane

selitvi v tujino, tujina, Evropski uniji, EU, Evropska unija, delo, študij, pravica, selitev,
Pravico do prebivanja imajo tudi vzdrževani družinski člani.

Pravico do bivanja pa lahko uveljavljate tudi kot vzdrževani družinski član. Več o priznavanju vzdrževanih družinskih članov si lahko preberete tukaj.

Po treh mesecih bivanja je potrebna prijava, ob kateri je potrebno priložiti veljavno nacionalno osebno izkaznico ali potni list, potrdilo o prijavi prebivanja ali drugo dokazilo o prebivanju vašega zakonskega partnerja v tej državi, dokazilo o sorodstvenem razmerju ter za neporočene partnerje dokazilo o dolgotrajnem razmerju z vami. V kolikor se vam pojavijo še dodatna vprašanja glede kakšna dokazila in kje jih pridobitev so vam v pomoč na konzularnem predstavništvu.

Kadar več ne ne izpolnjujete pogojev za bivanje, lahko nacionalni organi od vas zahtevajo, da državo zapustite. Le v  izjemnih primerih pa vas država gostiteljica lahko tudi izžene. Navedeno lahko stori samo če dokaže, da vaše bivanje v državi pomeni resno nevarnost za javni red in javno varnost.

 

 Europe Direct Podravje
 freeimages

Sorodni članki

Back to top button