KulskoPotovanje

Iz Rima na Dunaj in v Jeruzalem v enem dnevu? Nič lažjega!

Imena slovenskih naselij so zelo raznolika. Med njimi najdemo naselja z imeni, ki so enaka imenom nekaterih svetovnih prestolnic, pa tudi taka, ki nas s svojimi imeni skoraj odvrnejo od obiska.

Tudi v Sloveniji imamo Rim, Dunaj ali Jeruzalem. So pa ta naselja bistveno manjša od svetovnih prestolnic, s katerimi si delijo imena. Naselje Rim v občini Črnomelj ima 21 prebivalcev, Dunaj v občini Krško 28, Jeruzalem v občini Ljutomer pa 31.

Gremo v Morje delat Dramo

V Sloveniji je kar nekaj naselij in ulic, ki jih lahko povežemo s poletjem. Če se ti zahoče morskega vzdušja, lahko iz Maribora s kolesom skočiš v občino Rače – Fram v naselje Morje. Če si pa bolj za sončne žarke, pa se zapelji po 18 Sončnih poteh in prav toliko Sončnih ulicah po vsej Sloveniji.

Nekatera naselja so poimenovana tako, da nas skoraj odvrnejo od obiska. Bi obiskal kraje Hudo, Polom, Drama, Krivica, Blato, Tlaka in Svinjsko? Če bi si destinacije za izlet izbirali izključno na podlagi krajevnih imen, bi se morda vseeno raje odločil za Veselo Goro v občini Šentrupert ali pa Zabavo v občini Zagorje ob Savi. Kako veselo oziroma kako zabavno je v teh dveh naseljih, najbolje vedo njuni prebivalci: v prvem jih je bilo na začetku letošnjega leta 68, v drugem pa 44.

Vse poti vodijo v Ljubljano?

Naše glavno mesto je hkrati tudi največje naselje (meri 163,8 kvadratnih kilometrov) z največ prebivalci (na začetku leta jih je bilo 284.293). Med vsemi ulicami, ki so poimenovane po večjih slovenskih mestih, je tudi največ prav tistih s pridevnikom “Ljubljanska”. Našteli so jih 32 (30 Ljubljanskih cest in 2 Ljubljanski ulici). Našli so tudi 21 Mariborskih cest in 3 Mariborske ulice.

Približno 80 odstotkov naselij v Sloveniji ima unikatno ime, druga si deli več naselij, tudi po sedem ali osem. Imena Brezje, Dolenja vas, Potok in Ravne se pojavijo sedemkrat, Gradišče in Pristava pa osemkrat.

Razišči krajevna imena še sam

Bi rad še sam pobrskal za zanimivimi krajevnimi imeni? Nič lažjega! Obišči aplikacijo Krajevna imena, v kateri boš lahko odkril še več drugih zanimivih in uporabnih podatkov o imenih 6.036 naselij in 10.201 ulic v Sloveniji ter nekatere osnovne podatke o njih. Še veliko več podatkov o prebivalcih Slovenije, prikazanih po naseljih, pa boste našli v podatkovni bazi SiStat.

o-STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button