KulskoŽivljenjski slog

Kaj lahko piješ, ko ješ zdravo

Tudi, ko ješ zdravo, lahko posežeš po alkoholu. Preveri, kaj si lahko privoščiš.

Alkohola ne moremo uvrstiti med zdrava živila, vendar se mu je težko odreči, ko se skušamo prehranjevati zdravo. Ugotovi, na kaj moraš paziti, da ti ena prekrokana noč ne pokvari zdravega prehranjevanja.

 

Odloči se, koliko ti je mar

Ti alkohol škoduje ali ne? Tako kot večina stvari v življenju, tudi pri alkoholu ni vse črno-belo. Ima nekaj dobrih učinkov kot npr. rdeče vino, ki lahko dobro vpliva na naše srce, če ga uživamo v majhnih količinah. Kljub temu pa je poudarjanje dobrih učinkov velikokrat pretirano.

Kaj pa slabosti? Ljudje, ki pijejo alkohol, imajo večjo možnost, da bodo pozneje v življenju zboleli za rakom. Raziskave kažejo, da že zelo majhna količina vpliva tudi na plod v nosečnosti. Seveda so tukaj še vse očitne posledice alkohola: vpliva na tvojo presojo, na sposobnost vožnje, poveča možnost poškodb in počasi uničuje tvoja jetra. Da ne omenjamo mačka, ki te bo najverjetneje spremljal naslednji dan. Na koncu se moraš sam odločiti, koliko boš tvegal in koliko alkohola boš spil. Če se še vedno ne moreš ločiti od kozarca vina, pa si zapomni nekaj naslednjih nasvetov.

 

Preveri, koliko kalorij vsebuje pijača

Alkoholna pijača brez kalorij ne obstaja, saj jih vsebuje že sam alkohol. Nekaterim pijačam pa kalorije dodajo tudi druge sestavine, največkrat sladkor.

  • Najmanj kalorij vsebuje žganje, ki mu primešamo pijačo brez kalorij. Na primer rum in dietna coca-cola ter gin z dietnim tonikom.
  • Pivo vsebuje med 120 in 150 kalorij in celo več. Svetla piva imajo manj alkohola in hkrati tudi manj kalorij.
  • Vino ima med 110 in 140 kalorij, odvisno od vsebnosti alkohola. Suha vina imajo manj kalorij kot sladka.
  • Koktejli in mešane pijače vsebujejo ogromno kalorij. Še posebej, če jim primešamo veliko sadnega soka, sirupa, coca cole, oranžade ipd.

Količina kalorij se spreminja tudi s tem, kako velika je pijača. Čeprav proizvajalcem alkoholnih pijač ni potrebno označiti, koliko kalorij izdelek vsebuje, pa ta podatek lahko najdeš na spletu. Na spletu lahko najdeš tudi recepte, kjer piše, koliko kalorij vsebujejo priljubljeni koktejli.

 

Mačka se ne moreš znebiti z detox-om

Ne glede na to, koliko vitaminov boš zaužil naslednji dan, ti to proti mačku ne bo pomagalo. Enkrat, ko alkohol vstopi v tvojo kri in se prične metabolizirati, procesa ne moreš več ustaviti. Njegov učinek lahko upočasniš, če poleg pitja posežeš tudi po hrani. Pomagalo ti bo tudi, če naslednji dan piješ veliko vode in ostaneš hidriran. A ne glede na to, kako močno se boš trudil, mačka lahko popolnoma preprečiš le, če ne piješ.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button