ZdravjeŽivljenjski slog

Sprosti stres, napetost in bolečino: vse kar moraš vedeti o masaži

Zagotovo nihče ne bi zavrnil sproščujoče masaže po napornem dnevu. Masaža je lahko terapevtska, lahko gre za masažo medicinske narave, lahko pa je del treninga ali celo duhovnega potovanja. Ne glede na vse, pa je masaža odličen način, da odženeš stres in neguješ svoje telo.

Sodoben sedeči način življenja ne prinese nič dobrega za naše mišice in držo. Tudi fizične aktivnosti ne vplivajo enako efektivno na posamezne dele telesa. Masaža je eden od najboljših načinov za nego mišičnih skupin, ki zadržujejo preveč napetosti. Obstaja nekaj odličnih masažnih tehnik, ki se jih lahko naučiš uporabljati za čas, ko boš nujno potreboval sprostitev.

Masaža je namenska manipulacija telesnih mišic in sklepov z namenom sproščanja napetosti in bolečine. Med masažo se izvajajo različni pritiski na mišice in mehka tkiva ter na podobne strukture, kot so kite, vezi in fascije. Pristopov k masaži je veliko – od medicinskih, do terapevtskih in duhovnih. Masaža se običajno izvaja z rokami, včasih pa se za določen učinek uporabljajo tudi različni pripomočki. Ti so lahko vse od žog in valjev, lahko gre tudi za akupresurne pripomočke.

Različne vrste masaž

Izbereš lahko masažo celega telesa ali pa tretma, ki se osredotoča na določeno problematično področje, ki združuje bolečino in napetost. V nadaljevanju ti predstavljamo različne vrste masaž:

  • Sprostitvena ali švedska masaža: je najpogostejša vrsta sproščujoče masaže celega telesa. Vključuje različne udarce z rokami za izboljšanje prekrvavitve kože in mišic, znižanje krvnega tlaka ter izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja.
  • Masaža globokega tkiva: počasno trenje in intenzivnejši pritisk se uporablja za lajšanje kronične mišične napetosti ali območij, ki so boleča. Tovrstna vrsta masaže velja za rekreativno masažo, ki spodbuja sprostitev.
  • Vroča masaža: je sproščujoča masaža, ki vključuje snov, ki združuje toploto, kot so segreti kamni (včasih tudi med ali celo čokolada). Ogrevalni elementi se nanašajo na točke vzdolž telesa, da pomirijo mišice in sprostijo napetost.
  • Športna masaža: to vrsto masaže izvaja certificiran masažni terapevt, fizioterapevt ali zdravnik, da zmanjša bolečino in poveča mobilnost. Priporoča se športnikom, vsem, ki redno trenirajo, ali okrevajo po poškodbi. Ta vrsta masiranja je lahko neprijetna, vendar lahko našemu fizičnemu zdravju koristi bolj kot sproščujoče masaža.
masaža, sprostitev, stres, bolečina, terapevt
Ne glede na to, katero vrsto masaže izbereš, ti bo telo neizmerno hvaležno!

Kako se pripraviti na masažo?

Ne glede na to, ali se masiraš doma, ali se odpraviš v salon, je dobro, da si na masažo pripravljen.
Predhodno se nujno oprhaj in obleci sveža in udobna oblačila. Psihično in fizično se umiri in se pripravi na globoko sprostitev.

Prav tako je pomembno, da poskrbiš za hidracijo in na dan masaže popiješ veliko vode. In čeprav se zdi, da boš v procesu samo ležal in užival, bodo mišice precej aktivirane. Pred masažo se izogibaj alkoholu in prekomernemu uživanju kofeina. 

masaža, sprostitev, stres, bolečina, terapevt
Bodi pozoren na dele svoje rutine, v katere lahko vneseš elemente samomasaže.

Samomasaža

Samomasaža lahko pomaga pri okrevanju po telesnih aktivnostih, pri obvladovanju stresa ter otrdelosti telesa, pomaga pa lahko tudi pri blaženju kronične bolečine.

Elemente samomasaže lahko uporabljaš pri izvajanju svojih vsakodnevnih rutin kot so: nanašanje kreme na obraz in telo, šamponiranje lasišča in drugi lepotni tretmaji. Če boš pozoren na takšne trenutke, ti bo telo še kako hvaležno!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button