Šport

6 razlogov, zakaj moraš tudi ti imeti masažni valjček

Izjemno preprosta naprava iz pene, ki pa je must-have za vsakega fitnes entuziasta. Pravzaprav bi moral valjček za masažo imeti tudi, če ne telovadiš petkrat na teden. Navsezadnje nas večina uživa v masaži, kajne?

Kaj je valjčkanje?

Masažni valjček bo poskrbel za “muskelfiber” in zategnjene mišice po vadbi. Le podstavi ga pod mišico in se nežno povaljaj. Valjčkanje je vrsta masaže, natančneje miofascialno sproščanje, ki vključuje trajni pritisk na boleče ali zategnjeno mesto. Navdušenci nad valjčkanjem pravijo, da je odličen tako za ogrevanje, kot ohlajanje po vadbi.

Zakaj je torej masažni valjček pravi must-have?

Pomirja boleče mišice

Manjša študija je ugotovila, da 20-minutno valjčkanje takoj po vadbi (in nato enkrat na dan v naslednjih dveh dneh) občutno zmanjša bolečine v mišicah. V njej so sodelovali mladi atleti. Podobne rezultate je podala še novejša raziskava, izvedena na 80 mladih moških. Čeprav je potrebno še več raziskav, ki bodo učinke potrdile tudi za ženske, starejše in manj aktivne ljudi, pa valjčkanje najverjetneje pomirja boleče mišice vseh.

Izboljšuje fleksibilnost

Na to temo sicer ni veliko raziskav, zagovorniki valjčkanja pa pravijo, da izboljšuje fleksibilnost. No, definitivno ti ne bo škodilo, če v rutino raztegovanja vključiš še masažni valjček.

Gladi kožo (in morda celo celulit)

Nekateri trdijo, da masažni valjček zmanjšuje celulit. Celulit ustvarja maščoba, ki se nabira med povezovalnimi tkivi, ki povezujejo mišice. Valjčkanje bo začasno povečalo cirkulacijo krvi v koži, zato bo ta bolj gladka in lepša, najverjetneje pa ne bo magično odpravilo celulita.

masažni valjček, masaža, valjčkanje, valjčku, mišice, mišica, ali je valjčkanje zdravo, zakaj se valjčkati
Obstaja več vrst valjčkov, zato se pred nakupom pozanimaj, kateri ti najbolj ustreza.

Zmanjšuje napetost in bolečine v križu

Manjša študija iz 2014 pravi, da valjčkanje zmanjšuje napetost in bolečine v križu. Pri valjčkanju križa je treba biti izjemno pazljiv. Valjček obrni vzporedno s hrbtenico, nato pa se počasi povaljaj iz ene na drugo stran, dokler se vozli in napetost v križu ter lopaticah ne zmanjša.

Zmanjšuje bolečino pri fibromialgiji

Fibromialgija je kronično mišično-skeletni sindrom, ki povzroča utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih in mnogo drugih nevšečnosti. Raziskave optimistično kažejo, da valjčkanje zmanjšuje zategnjenost, izčrpanost, bolečino in depresijo pri bolnikih s fibromialgijo.

Valjčkanje sprošča

Se spopadaš z bolečinami v hrbtu, v mišicah ali pa tenzijskimi glavoboli? Samomasaža, ki jo izvajaš s pomočjo masažnega valjčka, bo sprostila stres in napetost.

Kdaj se moraš masažnemu valjčku izogniti?

Če se redno gibaš, ti masaža z valjčkanjem ne bo škodila. Masažni valjček pa le postavi v kot, če imaš natrgano mišico ali pa zlomljeno kost. Tudi pri katerikoli drugi obliki težje poškodbe se prej raje posvetuj z zdravnikom.

Še nekaj nasvetov …

Z valjčkanjem začni nežno – najprej uporabljaj le nežen pritisk. Valjčkanja se moraš naučiti, zato si oglej kak video vodnik ali pa se pogovori s fizioterapevtom. Bodi pozoren, da se ne rolaš čez sklepe (kolena, komolce in gležnje), ampak masiraš le mišice. Noge rolaj po sekcijah: najprej kvadricepse, nato meča, na koncu pa še zadnje lože.

 

DOSTOP.si / UJ
People photo created by Racool_studio – www.freepik.com
ikona snemalec AskDoctorJo

Sorodni članki

Back to top button