Tehnologija

Napovedovanje vremena odslej bolj natančno

Okrog Zemlje kroži nov satelit za boljše napovedovanje vremena.

Vesoljsko plovilo Sojuz je v orbito uspešno namestil meteorološki satelit Metop-C. Med drugim bo ta meril temperature in vlago v atmosferi in s tem prispeval k boljšemu napovedovanju vremena.

Satelit je zadnji od treh satelitov Evropske organizacije za uporabo meteoroloških satelitov Eumetsat. Pred njim so v letih 2006 in 2012 izstrelili satelita Metop-A in Metop-B, ki še vedno krožita okrog Zemlje. Vsi trije sateliti omogočajo napovedovanje vremena za od 12 ur do deset dni vnaprej, piše na spletni strani organizacije.

Metop-C bo okrepil, optimiziral in dopolnil zmogljivosti drugih dveh satelitov.

Metop-C, ki bo krožil po orbiti nad Zemljinima poloma na višini 817 kilometrov, bo »okrepil, optimiziral in dopolnil« zmogljivosti drugih dveh satelitov. Z devetimi instrumenti bo meril temperaturo, vlago in sestavo atmosfere, temperature in veter na gladini morja ter sestavo oblakov. S tem bodo izboljšali napovedovanje vremena in spremljanje podnebja na globalni ravni.

Z izstrelitvijo rakete Sojuz tokrat niso imeli težav. Zadnja izstrelitev tega plovila, s katerim bi morala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poleteti dva astronavta, se je namreč zaradi nepravilnosti pri sestavi plovila Sojuz kmalu po vzletu izjalovila.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button