TehnologijaZdravje

Kdo bo kriv, če kirurški AI robot ubije pacienta?

Ali je umetna inteligenca lahko naša zdravstvena (od)rešitev? Ali lahko odpravi zdravstvene težave in izboljša točnost diagnoz? Lahko izboljša napoved tveganja in zdravljenje, hkrati pa zmanjša obremenitev zdravnika? Kakšna bo izkušnja pacientov? Vse to so vprašanja, ki se nam morajo porajati ob novih iznajdbah na zdravstvenem področju.

AI tehnologija v zadnjih letih stopa v ospredje na številnih področjih – med njimi tudi v zdravstvu. Kirurgija je eno od številnih kliničnih področij, kjer bi se lahko kirurški AI robot vključil v prakso. Presečišče umetne inteligence in kirurgije sproža nekaj etičnih vprašanj. Umetna inteligenca ne more replicirati odločitev, ki jih kirurgi sprejmejo na podlagi instinkta, ki ga pridobijo s kliničnimi izkušnjami. Je lahko vseeno zanesljiva?

Obstaja več razlogov, zakaj bi bilo mogoče umetno inteligenco postopoma vključiti v klinično prakso. Eden od njih je avtomatizacija kirurgije. Kakor je dejal kardiolog Jag Singh: »V preteklosti sem za izvajanje postopkov že uporabljal magnetno navigacijo Stereotaxis za izvajanje postopkov. Lahko sem sedel v konzolni sobi, več kot dvanajst metrov od pacienta. Oprema poveča natančnost premikanja in cilja na specifična področja v srcu, hkrati pa zmanjša mojo izpostavljenost rentgenskim žarkom.«

Kaj to sploh pomeni?

Umetna inteligenca in s tem kirurški AI roboti lahko sprožijo številna vprašanja. Večina teh bi se nanašala na pristranskost in odgovornost. Etična vprašanja se bodo še povečala, ko bo nastopil popolnoma avtonomen način delovanja robotov. Podatkovni nizi, ki se uporabljajo za usposabljanje AI, so lahko na začetku pristranski. To bi lahko pomenilo, da bi posegi vodili do različnih rezultatov pri različnih bolnikih.

V bližnji prihodnosti bodo roboti služili le kot pomoč

Za ponazoritev se lahko uporabi lepotna kirurgija. AI lahko napove posameznikovo starost s prepoznavanjem obraznih potez. Tako pomaga predlagati kirurške korake, ki bi lahko pomagali zmanjšati videz starosti s spreminjanjem obraznih lastnosti. Kozmetična kirurgija je zelo popularna v Južni Koreji. Kirurgi uporabljajo kirurške instrumente s senzorjem gibanja, ki omogočajo mikro prilagoditve za izboljšanje rezultata.

Seveda pa je pri kirurgiji in operacijah na kocki veliko več. AI robot lahko, če preneha delati zaradi tehnične težave ali uide nadzoru, povzroči katastrofalen izid.

AI roboti se že uporabljajo v lepotni kirurgiji.

Kaj čaka AI robote?

Kirurški AI robot bi moral biti usposobljen z naborom številčnih podatkov (milijarde ali milijone) za zmanjšanje škode ali slabih izidov. Ampak, kaj se zgodi, ko vse ne gre, kakor bi moralo? Kdo bo odgovoren? Ali bo to podjetje, ki je razvilo avtonomno delujočega robota, kirurg, bolnišnica ali tisti, ki prispeva k naboru podatkov?

Že ena sama pravilno izvedena kirurška operacija zahteva na tisoče zapletenih korakov. Lahko AI robot res nadomesti postopke seciranja, povezovanja, šivanja ter številnih drugih? Mogoče bodo na srečo (ali nesrečo) za bližnjo prihodnost roboti služili le kot pomoč. Postopoma se to lahko spremeni, vendar te morajo biti te spremembe premišljene.

Nam AI roboti ponujajo boljšo prihodnost?

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button