Prehrana

Mala kuhna pripravila Mali Piknik – hrana je bila veličastna

Blag stolpič dima, ki se dviga v nebo, ambientalna glasba, pozdravi in stiski rok ekipe Mala kuhna, dišave pod pokrovko skrivajočih se dobrot, osvežilna pijača dobrodošlice. V 60 sekundah so se prebudili vsi čuti. Tako se je začel Mali Piknik.

Mala kuhna je za bralce Dostop.si postala sinonim za dobre recepte. Njihov portret smo na portalu objavili že pred dobrim letom, ko so krasili tudi naslovnico revije Spekter. Od začetka korona ukrepov pa nas vsak četrtek razvajajo s svojimi unikatnimi recepti. “Naš” chef Andrej Vindiš pa vsakič doda svojo osebno noto in z bonus nasveti razkriva nesebično svoje skrivnosti.

Na njegovo povabilo smo odšli na Mali Piknik – 1. Malo Srečanje Slovenskih Foodijev. Piknik za zaključeno, a skrbno izbrano družbo se je odvil v Drava centru, za glavnim objektom. Prostor je ravno prav umaknjen od mestnega vrveža, obdan z gozdom na eni ter Dravo na drugi strani. Kljub velikemu številu obiskovalcev samega centra, pa je nudil dovolj zasebnosti, da smo se udeleženci lahko brezskrbno pogovarjali in uživali.

Slovenski foodiji in ljubitelji Male kuhne pod isto streho

Kot rečeno, zbrana družba je bila unikatno izbrana iz bazena mnogih slovenskih foodijev in ljubiteljev Male kuhne. @Body_by_iza in @Ekastelic, ki ju poznate tudi iz oddaje MasteChef Slovenija, @Everyday_brekfast_club z nepogrešljivim Iggy Popom, @Maja_kostanjsek, @Macfoodster, @Anjaaaaa3, @masa.mesa, @kuharskinindza in @Futruizi, ki pa res ni mogel skriti navdušenja nad delom, ki ga ustvarja Mala kuhna.

 

Mala kuhna se je v Mariboru pojavila na mnogih lokacijah. Slastne burgerje smo lahko poskusili pred Štukom, na Fontani, pri Študentskih domovih Tomi, za Štukom, poleg Pedagoške fakultete in še marsikje. A tokrat so se želeli v živo predstaviti s svojimi jedmi, ki jih objavljajo na svojih socialnih omrežjih in na novi spletni strani. Oddaljili so se od “klasičnih” piknikov z burgerji in so zasijali v polni luči. Pokazali so kaj znajo, kaj ustvarjajo in kako zares dobri so. Kot opisano v uvodu, so naredili izkušnjo za vse čute in k temu dodali še šestega – intuicijo. Vedeli smo, da bomo dobro jedli, čeprav tega izpod njihovih rok, kuhalnic, nožev nismo še nikoli jedli.

Domače je le domače

  “Vse uporabljene sestavine so od domačih dobaviteljev. Nismo se odločili za nakup v eni izmed dobro zaleženih trgovskih verig,” je izpostavil Vindiš. ‘Lets Make Food Great Again’ je slogan pod katerim se je odvijal piknik in katerega bodo uporabljali tudi v bodoče.  “And oh boy…” res je bilo veličastno!

  Sladka rebrca in steak so bili od Kmetije Čas, na Instagramu pa jih najdete pod @timeforsteak. Kmetija Koroša je bila dobavitelj krškopoljskega prašiča iz katerega je nastala porchetta z lisičkami. Izpostaviti je potrebno to, da je krškopoljski prašič slovenska avtohtona pasma pujsa in da ga morate poskusiti. Okus in struktura mesa resnično pozitivno presenetijo. Najbolj slastna jagnjetina izpod peke, ki smo jo kadarkoli jedli, je bila iz domačije Hvalc. Vse zelenjava pa je prispela iz Gajbica.si. Zeleno zlato je bilo od Tektonik pivovarne, Vina Bordon pa so poskrbela za žlahtno kapljico. Po vsaki jedi pa seveda sede tudi kavica. Tokrat smo imeli cold brew kavo iz Rooster Caffeeja.

  “Kupujemo domače. Je malce dražje, 2 do 3 evre. Ampak razlika v okusu med živili iz trgovine in domačimi je veliko večja. S takšnim načinom priprave hrane podpiramo domače dobavitelje prehrambnih izdelkov,” dodaja Andrej, ki z mislimi že beži k naslednjemu tovrstnemu dogodku.

  WTF je Cook-Off?

  Da je izkušnja obiskovalcev res bila celostna, so na koncu naredili t.i. Cook-Off tekmovanje. Na delovno mizo so postavili sestavine, udeleženci, ki so imeli željo in pogum, pa so iz teh morali narediti svojo kuharsko mojstrovino. Formirali sta se dve povsem mešani ekipi, katerih člani (načeloma) še nikoli niso skupaj kuhali. Ideje so brizgale na plano, potrebno je bilo usklajevanje in močan timski duh, da s(m)o na koncu prišli do končnega recepta. Zmagovalna jed se je imenovala Dvojna mala vegetarijanska bajadera, ki jo lahko vidite spodaj (zadnja fotografija).

   

  Kot napisano, Andreju Vindišu misli bežijo k naslednjemu Malemu Pikniku. Njegova želja je, da se slovenski foodiji med seboj spoznajo in povežejo, da se udeležijo tovrstnih dogodkov. Dogodkov, ki niso le piknik, ampak so Piknik z veliko začetnico. Piknik, ki je doživetje za vsa čutila. Spremljaj jih (Facebook, Instagram, youtube …) in mogoče bodo ravno tebe povabili na naslednje kulinarično doživetje.

   

  DOSTOP.si
  Patrik KOCIPER, Iza LOGAR, @masa.mesa

  Tomislav Petrović

  Bivši odgovorni urednik

  Sorodni članki

  Back to top button