Šport

Usoda olimpijskih iger v Tokiu bo znana v 4 tednih

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je v izjavi za javnost sporočil, da bo v roku štirih tednov odločil, kaj storiti z olimpijskimi igrami v Tokiu, med scenariji pa je tudi preložitev. Dodali so še, da bodo v prihodnjih dneh pospešili razprave pred končno odločitvijo.

Mok izbira med dvema možnostima. Spremembi prvotnega načrta iger, ki bi se naj začele 24. julija. Ali pa med popolnoma novim datumom in prestavitvijo iger celo za leto ali dve.

Na Japonskem so sicer razmere boljše kot drugod po svetu, a želijo japonski organizatorji zagotoviti kar najboljšo zaščito javnega zdravja. Seveda tudi ni mogoče prezreti razmer v drugih državah, kjer je izbruh bolezni covid-19 terjal številne žrtve.

Normalen potek olimpijskih iger dodatno otežujejo tudi odpovedi kvalifikacijskih turnirjev in tekmovanj po vsem svetu. Za zdaj ima namreč mesto na igrah zagotovljenih le 57 odstotkov vseh športnikov. K izvedbi OI ne pripomore niti pomanjkanje dopinških testov in testiranj, ki so ključnega pomena za zagotovitev poštenih in čistih iger.

Mok dodaja, da se morajo v naslednjih tednih spoprijeti s številnimi izzivi. Med katerimi so preučevanje zakupljenih nočitev tako zvez kot navijačev. Koledarji ter tekmovalni spored 33 športov, v katerih bodo tekmovali na OI. Kakor tudi morebitna sprememba prizorišč, ki zaradi zdajšnjih razmer niso več primerna za tekmovanja.

Mok se je na izredni videokonferenci sestal zaradi vse večjih kritik na stališče, da priprave na veledogodek v Tokiu kljub pandemiji potekajo po načrtih.

Mediji po svetu so obenem prepričani, da je štiritedensko obdobje zgolj okvir, v katerem bodo dorekli podrobnosti za preložitev iger, ki se napovedujejo zaradi vse večjega pritiska športnikov po svetu ter njihovih panožnih zvez.

Med drugim se je ta teden oglasil tudi Olimpijski komite Slovenije, ki ne razume, zakaj Mok odlaša s svojo odločitvijo o prestavljenih igrah, kmalu pa so sledili tudi pozivi z nekaterih drugih nacionalnih olimpijskih komitejev in številnih zvez.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button