Kultura

Tom Veber s svojo novo pesniško zbirko Do tu sega gozd

Mlad pesnik, performer in vizualni umetnik Tom Veber je ob koncu preteklega leta izdal svojo drugo pesniško zbirko, Do tu sega gozd. Več o pesniški zbirki barvitih tem raznih družbenih realnosti nam je v kratkem intervjuju povedal umetnik sam.

Tom Veber deluje na različnih področjih kulture – njegovo umetniško ustvarjanje poleg literarne dejavnosti zaobjema vizualno umetnost, petje, igro in gibanje. Po njegovem pesniškem prvencu, zbirki Točka preloma, je ob koncu preteklega leta izdal svojo drugo pesniško zbirko Do tu sega gozd. Na svoje poetično popotovanje po področjih ljubezni, erotike, zatiranja, nasilja, hrepenenja in mnogih ostalih čutnih tematik nas je skozi kratek intervju popeljal pesnik sam.

Kakšni so tvoji občutki ob izdaji pesniške zbirke?

“Izid pesniške zbirke ali kakršnegakoli drugega literarnega dela je za vsakega literarnega ustvarjalca vsekakor velik korak in nek mejnik na umetniški poti. Prav tako je tudi pri meni. Kljub temu, da so od izdaje same zbirke minili že štirje meseci, še zdaj ne morem čisto verjeti, da je zbirka končno zunaj, med ljudmi, da jo lahko vsak vzame v roke in bere, prav te pesmi, ki so nastajale zadnjih pet let. Skozi moja različna življenjska obdobja, vzpone in padce, prve korake, prelomnice …

Ko vzamem zbirko v roke, se še lahko prav dobro spomnim v katerih krajih, na katerih ulicah in v katerih trenutkih so se pesmi rojevale; na nočnem sprehodu po Metelkovi, med čakanjem fanta, ki nikoli ni postal moj fant, med izgubljanjem po velikih mestih in bajnih žurih v Tiffli … Včasih pa tudi v situacijah, ko mi je bilo kdaj hudo in ni bilo nikogar. Takrat je bil edini objem, ki sem ga lahko dobil, prav svoj.”

Pesmi so na nek način torej napisala resnična doživetja – na podlagi česa pa si sicer izbral teme pesmi in tematiko celotne zbirke?

“Zdi se mi, da pesniška zbirka nima neke jasno izrisane rdeče niti ali poenotene tematike. Pri sestavljanju zbirke nisem želel sestaviti nikakršne homogene celote ali enega sveta, temveč so me zanimali posamezni drobci različnih svetov, življenj in z njimi povezanih idej in tem.

Tom Veber, poezija, pesniška zbirka, Točka preloma, pesmi, pesem, ustvarjanje, literarno ustvarjanje
Mlad pesnik meni, da je med osebnim jazom in umetniškim jazom pravzaprav težko ločevati (na sliki pesem iz nove zbirke).

Zanimalo me je torej predvsem sestavljanje nekega kolaža, sestavljanke drobcev, za katere bi si morda mislil, da se med seboj ne morejo povezovati. A se mi nekako zdi, da je prav to nekako “point” moje pesniške govorice – združevanje različnih, med sabo kontrastnih, elementov, ki bralcu ponujajo čisto novo izkušnjo: uvid v narobe – pravilen svet.”

Tok pesmi se začne nekje pri intimnih poljubih dvojine, konča pa pri kritiziranju političnih odločitev. Kaj je vse vmes?

“Kot sem že omenil, izbor pesmi ne predstavlja neke homogene zaključene celote, saj obravnava precej širok spekter tem, idej in umetniških stilov. Tako bralec v zbirki najde vse od drobnih miniatur, podobnih haikujem, ki so nekakšni drobci trenutkov, do eksplicitne seksualnosti, kjer sem si dovolil biti čim bolj nazoren, pa vse do groteskne estetike grdega in samoreflektivnih intimnih pesmi, kjer se obračam vase in iščem odgovore v drevesih, morju in živalih.

Zbirka pa se zaključi s ciklom družbeno kritične poezije, kjer nagovarjam prav vse – od naših vsevednih politikov, družbenih norm in okov konformizma pa vse do LGBTQ+ skupnosti in aktivizma.”

Kako pa bi se opisal kot pesnik oz. ustvarjalec in kje se vidiš v prihodnje?

“Zase bi v prvi vrsti rekel, da sem izjemno radoveden. In ko raziskujem različne vrste umetnosti, spoznavam nove ljudi in raziskujem različne načine življenja, se spreminjam – tako jaz kot oseba in kot ustvarjalec ter umetnik. Zdi se mi, da je eden najbolj neizčrpnih virov inspiracije prav človeška izkušnja, ki jo tudi v svojih delih največkrat postavljam v ospredje. Bolj poglobljeno, kot se spuščamo v raziskovanje neke določene teme, tem globlje plasti človeške podzavesti in duše lahko odkrijemo.

Tom Veber, poezija, pesniška zbirka, Točka preloma, pesmi, pesem, ustvarjanje, literarno ustvarjanje
Tom Veber deluje tudi v sklopu spletne platforme Stigma in sodeluje pri organizaciji literarnih dogodkov.

Kot umetniku mi je najbližje združevanje različnih umetnosti in s tem kreiranje bolj osebnega umetniškega izraza. Tako se tudi v prihodnosti vidim na stičišču različnih umetniških panog, v povezovanju z drugimi umetniki in kreiranju inovativnih zgodb. Sicer pa imava z umetnico Barbaro Borko v Kranju, v sklopu Layerjeve hiše v Mergentalerjevi ulični galeriji, trenutno razstavo Palmovo olje, naše vsakdanje, v letošnjem letu pa me po različnih slovenskih krajih čaka kar nekaj literarnih večerov, na katerih bom predstavljal zbirko Do tu sega gozd.”

Zbirko Do tu sega gozd lahko kupiš v knjigarnah Mladinske knjige in na spletni strani Knjigotrštva Buča, delo pa lahko najdeš tudi v številnih knjižnicah po Sloveniji.

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK, Mzoom photography

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button