Prehrana

Živila z manj sladkorja niso nujno optimalna izbira

Preoblikovana živila z zmanjšano vsebnostjo sladkorja so po navedbah Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) boljša izbira kot "polno sladka" živila, še bolje pa je, da v prehrano vključimo čim več nepredelanih živil.

Na trgovskih policah trenutno najdemo veliko preoblikovanih živil z zmanjšano vsebnostjo sladkorja. Vendar pa k zmanjšanju vnosa sladkorja ne pripomoremo z izbiro takih živil, ampak z izbiro nepredelanih živil.

Za ohranitev sladkega okusa proizvajalci največkrat dodajajo sladila, ki pa niso pravi način za zmanjšanje vnosa sladkorja.

“Izdelki z zmanjšano vsebnostjo sladkorja so posledica prehranskega preoblikovanja. S spreminjanjem sestave izdelkov oziroma s spremembo receptur poskušajo zmanjšati vsebnost sladkorja, soli, maščob in nasičenih maščob ter povečati delež vlaknin,” je pojasnila Anja Bolha iz ZPS.

Po podatkih raziskave Inštituta za nutricionistiko približno 55 odstotkov vseh predpakiranih živil vsebuje prosti sladkor. To so vsi tisti sladkorji, ki jih proizvajalec, kuhar ali potrošnik doda živilom ali pijači. Kot tudi sladkorji, ki so naravno prisotni v medu, sirupih, sadnih sokovih in koncentratih sadnih sokov.

Največji delež prodanega prostega sladkorja izhaja iz sladkih pijač. Sledijo čokolade in sladice, piškoti, sadni sokovi, kosmiči ter sladki namazi in sadni jogurti. To nakazuje, da glavnino sladkorja potrošniki zaužijejo z izdelki, ki niso priporočljivi niti potrebni za zdravo in uravnoteženo prehrano. Obstaja pa tudi veliko bolj zdravih izbir.

Izdelki z manj sladkorja imajo druge aditive

Za zagotavljanje okusa, varnosti in tehnoloških lastnosti proizvajalci izdelkom z manj sladkorja dodajajo različne aditive. Največkrat arome in sladila, nekateri tudi stabilizatorje in sredstva za uravnavanje kislosti. Na ta način želijo ohraniti lastnosti izdelka, vendar se s tem oddaljujejo od primarnega namena preoblikovanja, to je izboljšanje sestave živil.

Potrošniki lahko tudi ob navedbah, da živilo vsebuje manj sladkorja, s pomočjo aplikacije VešKajJeš preverijo prehranski profil živila. Marsikaterim živilom bo namreč kljub nižji vsebnost sladkorja za približno 30 odstotkov še vedno zasvetila oranžna ali rdeča luč za sladkor.

“Če že kupujemo piškote, so takšni z zmanjšano vsebnostjo sladkorja vsekakor boljša izbira, a vseeno niso primerni za vsakodnevno uživanje,” poudarjajo na zvezi.

Nekateri proizvajalci se raje odločijo za “tiho” preoblikovanje, kar pomeni, da vsebnost določenega hranila zmanjšajo, ne da bi to z oznako sporočili potrošnikom. “Najučinkoviteje je, če vsebnost sladkorja zmanjšujejo postopoma in s tem potrošnike počasi navajajo na manj sladek okus,” so pojasnili na zvezi.

Oznake, kot je “-30 odstotkov sladkorja”, lahko namreč negativno vplivajo na odločitev za nakup izdelka. Glede na rezultate raziskave zveze namreč večina potrošnikov prisega na preverjene izdelke in le redko posegajo po inovacijah in izdelkih s spremenjeno sestavo.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button