Priložnosti

Tema hekatona odprtih podatkov letos podnebje

Vladni partnerji tudi letos vabijo k informacijskemu izzivu, v katerem bodo tekmovalci iskali odgovore na vprašanje, kaj lahko naredimo danes, da omilimo posledice podnebnih sprememb za prebivalstvo Slovenije. Hekaton odprtih podatkov bo na spletu potekal 26. in 27. septembra.

Na hekaton so ta teden povabili Agencija RS za okolje, ministrstvo za javno upravo ter Urad vlade RS za komuniciranje. Sodelujoče vabijo, da rešitve in odgovore na temo podnebnih sprememb iščejo skupaj. Izzivi na hekatonu bodo trije: pomoč pri vzpostavitvi boljšega odnosa do vodnih zalog in soočanje s sušo, iskanje načinov blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanj ter soočanje s poplavami.

Hekaton bo tokrat potekal na spletu, rok za prijavo nanj pa je 23. september. Podelili bodo tri finančne nagrade, in sicer bodo znašale 2500, 1500 in 1000 evrov.

Sodeluje lahko “vsak, ki mu ni vseeno”, poudarjajo organizatorji: “Idejniki, ki verjamejo v boljši jutri. Programerji, ki bodo ideje spravili v delujočo obliko. Grafični oblikovalci, ki bodo poskrbeli, da bo rešitev lepa in uporabna. Podjetniki, ki bodo zagotovili, da bo rešitev pila vodo. Govorci, ki bodo kar se da dobro predstavili idejo.”

V Sloveniji se je podnebje v zadnjih šestdesetih letih močno spremenilo. Povprečna temperatura zraka se je povišala za dve stopinji Celzija, na zahodu države imamo manj padavin, manj je snega. Vse pogosteje se srečujemo s sušami in s poplavami, so ob tem poudarili na ministrstvu za javno upravo.

Projekcije kažejo, da se bo podnebje tudi zaradi naših dejavnosti tekom stoletja še naprej spreminjalo. Vedno pogosteje se bomo soočali z daljšimi in močnejšimi vročinskimi valovi in s sušami. Vse bolj pogoste bodo izjemno močne padavine, v zimskem času bomo imeli vedno manj snežne odeje. Kako velike bodo te spremembe konec stoletja, pa je odvisno tudi od odločitve vsakega od nas, so še zapisali v sporočilu za javnost.

 

 KrogSTA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button