Prehrana

Kako premišljeno jesti prigrizke in v njih bolj uživati

Ob gledanju filma se odločiš, da boš pojedel par piškotov ali malo čipsa. Ko končaš ogled pa naenkrat ugotoviš, da je škatla piškotov oz. vrečka čipsa prazna. Podjetja, ki prigrizke proizvajajo, bi zato raje vedela, da prigrizke jemo »premišljeno«. Kaj to sploh pomeni?

Prigrizki so običajno pospremljeni s problemom, da jih vedno pojemo preveč. To pa zaradi tega, ker pozornost med “grickanjem” preusmerimo na nekaj drugega, običajno gledanje kakšnega filma in naenkrat je vrečka pokovke ali čipsa prazna.

Problem ni samo v našem nezdravem prehranjevanju in vnosu prevelike količine kalorij, ampak tudi v tem, da podjetja, ki take prigrizke proizvajajo, zaradi tega izgubljajo dobiček. Morda bi si mislili, da je za podjetja super, če njihove stranke naenkrat pojedo celo vrečko piškotov ali polovico škatle sladoleda. A težava nastane, ker se veliko ljudi ob prazni embalaži zamisli. Nato se odločijo, da naslednjič ne bodo padli v skušnjavo in zaradi tega prigrizka raje ne bodo več kupili.

prigrizki, jesti, pojemo, prigrizke
Med najbolj priljubljenimi prigrizki, ki hitro izginejo, so piškoti, pokovka, čips in sladoled.

Kako lahko premišljeno jemo prigrizke?

Podjetje Mondelēz, proizvajalec hrane in pijače, med drugim tudi znanih piškotov Oreo, je začelo širiti sporočilo, da moramo prigrizke jesti premišljeno, kar pomeni, da pojemo samo nekaj piškotov, par žlic sladoleda, malo čipsa … To lahko dosežemo s tem, da se osredotočimo na teksturo prigrizka, okus, vonj in obliko. Na tak način lahko v konzumiranju prigrizkov bolj uživamo. Tako smo lahko pozorni na vse, kaj damo v usta in da tega ni preveč.

Nekatera druga podjetja s prigrizki so se na težavo odzvala tako, da so jih začela pakirati v manjše vrečke. Upala so, da se bodo stranke ob konzumiranju prigrizkov ustavile, ko se jim vreča ali škatla izprazni, ne glede na to, kako velika je bila. Ampak ob tej metodi se pojavi tveganje, da bo strankam nadležno prevečkrat odpirati vrečke. Zaradi tega bodo morda raje kupile izdelek drugega podjetja, ki je v večji vrečki.

prigrizki, jesti, pojemo, prigrizki
Dosti raje se zatečemo k ogljikovim hidratom kot k drugi hrani (npr. sadje), ki ga imamo drugače morda celo raje.

Zakaj se nam to dogaja samo pri prigrizkih?

Ne moremo ubežati dejstvu, da se ravno pri prigrizkih zgodi, da ne kontroliramo, koliko pojemo. Težava je v naši navadi, da se obrnemo na čips, pokovko, piškote, sladoled ipd., takrat, ko se počutimo slabo. Takrat tudi nimamo tako velike kontrole nad tem, koliko pojemo. Zaradi prigrizkov naj bi se počutili boljše. Ampak običajno se bolje počutimo samo tistih nekaj sekund, ko jih jemo, nato sledi občutek krivde in dodatni kilogrami.

Morda imajo zato podjetja prav, ko želijo, da prigrizke jemo bolj počasi in premišljeno. Morda pa moramo samo počakati in upati, da bodo ta podjetja začela proizvajati prigrizke, ki bodo zdravi, ampak imajo enak občutek zadoščanja. Do takrat pa ne bo škodilo, če jih poskusimo jesti bolj premišljeno, saj nam lahko to tudi prinese večji užitek.

 

 DOSTOP.si / MK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button