Življenjski slog

Ideje za “grickanje” med učenjem ali kako se izogniti mrzli pici

Še en semester je naokoli in pred nami je ponovno izpitno obdobje. Da bomo poletje lahko brezskrbno uživali na plaži, na Poštni ali pa na domačem kavču, je zdaj čas, da vse moči usmerimo v opravljanje zadnjih študijskih obveznosti.

V tem času pa nam zaradi obilice obveznosti tu in tam tudi zmanjka časa, zato tudi naša prehrana postane manj kvalitetna. Pametno je že vnaprej razmisliti, s čim bomo potolažili svoj želodec, da ne bo trpelo tudi naše zdravje.

prehrana, želodec, prigrizki, prigrizkov, okusno jedli
Da med učenjem ne bomo grizli samo svinčnikov.

Začnimo s pripravo nekaj preprostih prigrizkov. S tem ne bomo le varčevali denarja in krepili zdravja, temveč tudi okusno jedli. Priprava naslednjih prigrizkov je hitra in primerna tudi za tiste brez zgodovine vihtenja kuhalnice.

1. Toast s sirom

Kot prvo predlagamo izboljšano verzijo ene izmed tipičnih študentskih jedi – toplega sendviča. Potrebujemo toast, maslo in nariban sir – najboljši rezultat dobimo, če uporabimo več različnih vrst sira.

Na dva kosa toasta namažemo maslo in ju popečemo v ponvi. Na enega izmed kosov dodamo nariban sir in nanj položimo drug kos. Ponev za minuto pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se sir lepo stopi. Sendviču lahko za popestritev okusov dodamo tudi slanino, ki jo prav tako popečemo.

2. Obloženi kruhki

Nešteto možnih kombinacij nam ponuja priprava obloženih kruhkov ali kanapejev. Za podlago lahko kruh nadomestimo z bolj zdravo alternativo – npr. rezinami sveže kumare ali listi zelene solate. Potem sledi umetnost nalaganja nadeva. Uporabimo lahko različne namaze, sir, zelenjavo in klobase. Nihče se za izpite ne more učiti tako dolgo, da bi lahko preizkusil vse kombinacije. Od klasične posebne salame s kislimi kumaricami do bolj “uglajenih” kanapejčkov s prekajenim lososom in dodatkom sira feta.

3. Mini jabolčne pite

prehrana, želodec, prigrizki, prigrizkov, okusno jedli
Popoln prigrizek – jabolka vsebujejo bor, ki stimulira delovanje možganov.

Popolno za sladkosnede. Potrebujemo dve jabolki, ki ju narežemo na drobne koščke. Po občutku dodamo sladkor in cimet ter vse skupaj počasi prepražimo, da dobi zlato barvo in karamelizira. Nato vzamemo paket listnatega testa, ki ga razrežemo na enakomerne pravokotnike. Približno tretjino površine pravokotnikov pokrijemo z jabolčnim nadevom. Testo preložimo in ga ob robovih zgladimo z vilico. Po vrhu novonastalih pit naredimo nekaj zarez in pite premažemo s stepenim jajcem. Pečemo približno 20 minut, dokler testo ne dobi zlato-rjave barve.

4. Kavne kroglice

Za to domačo alternativo energijske pijače zmešamo pol skodelice arašidovega masla, 85 gramov medu, dve žlici mlete kave, skodelico ovsenih kosmičev in skodelico nasekljane temne čokolade. Za pol ure damo v hladilnik in oblikujemo v kroglice. V manj kot eni uri bodo nastale najbolj energetsko polne in okusne kroglice kadarkoli!

5. Čips iz sladkega krompirja

prehrana, želodec, prigrizki, prigrizkov, okusno jedli
Za ta preprost veganski prigrizek potrebujemo le štiri sestavine.

Potrebujemo sladki krompir, sol, poper in olivno olje. Krompir narežemo na čim tanjše rezine in jih začinimo s soljo in poprom. Vse skupaj zložimo na pekač, dodamo malce olivnega olja in pečemo do želene hrustljavosti.

Vse, kar potrebuješ zdaj, je nekaj sestavin in nekaj elana za prihajajoče tedne učenja. Dober tek in obilo uspehov pri opravljanju izpitov!

 

DOSTOP.si / SV
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button