Šport

V lanski sezoni kar za 20 odstotkov več nogometnih poškodb

Izsledki študije, objavljene v sredo, kažejo, da se je število poškodb v petih najboljših evropskih ligah, angleški, nemški, španski, francoski in italijanski, v sezoni 2021/22 povečalo za 20 odstotkov.

Študija zavarovalniškega posrednika Howden je pokazala, da so klubi v pretekli sezoni plačali rekordno visoko ceno za poškodbe v višini 610 milijonov evrov. Stroške poškodb so izračunali tako, da se stroški za en dan igralca pomnožijo s številom dni, ko ni bil na voljo zaradi poškodbe.

Angleška premier league je na vrhu lestvice skupnih stroškov poškodb z zneskom, ki je dosegel 219 milijonov evrov za skupno 1231 poškodb, v primerjavi z 938 v prejšnji sezoni, vključno s 97 zgolj za klub Chelsea. Premier league je na tej lestvici pred špansko la ligo s stroški za poškodbe igralcev v višini 130 milijonov evrov.

V Franciji se je število poškodb v minuli sezoni v primerjavi s sezono pred tem povečalo ter je s skupnimi stroški doseglo znesek 80 milijonov evrov. Od tega je polovico tega zneska ustvaril zgolj francoski prvak PSG.

Na klubski ravni je Paris Saint-Germain tisti evropski klub, ki ga poškodbe stanejo največ. Skupni stroški kluba so 40,7 milijona evrov za 91 poškodb svojih najbolj izpostavljenih igralcev, kar znese 450.000 evrov na igralca za povprečni strošek poškodbe. PSG je pred Real Madridom (40,3 milijona evrov za 114 odsotnosti) in Barcelono (33,2 milijona evrov).

Nogometni svet mora najti sistem za omejevanje poškodb

Po mnenju Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro je treba vzpostaviti mehanizem za omejitev obremenitve igralcev.

Prvič letos bodo evropske nogometne lige prekinjene zaradi svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo sredi sezone, od 20. novembra do 18. decembra v Katarju. To bo povzročilo dodatno zgostitev že tako zgoščenih tekmovalnih urnikov.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je obenem povečala število reprezentančnih tekem z dodajanjem lige narodov na mednarodni razpored kot še bolj tekmovalno naravnano alternativo za prijateljske tekme. Pri krovni sindikalni organizaciji v nogometu kot pozitivno pozdravljajo uvedbo petih menjav na tekmo kot pomemben korak naprej pri omejevanju obremenitve igralcev.

FIFPro ob tem poziva Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), naj uvede minimalni štiritedenski počitek med dvema sezonama in doda obvezna dva tedna tekmovalnega premora sredi sezone.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button