Šport

Tekmovanje v izdelavi električnih koles popestrilo mariborsko dogajanje

Osmič zapored je v okviru Evropskega tedna mobilnosti v Mariboru potekalo Dijaško in študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles. Dogajanje, ki se je odvijalo na kamniškem Hipodromu in na Trgu svobode, spodbuja medsebojno sodelovanje, zanimanje mladih za tehniko in predstavlja njihove inovativne rešitve.

V Mariboru je že osmič potekalo Dijaško in študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles. Ekipe dijakov in študentov so se prijavile v okviru svojih izobraževalnih ustanov ali pa kot posamezne ekipe članov iz različnih področij.

Teorija + praksa = električno kolo

Torkovo dogajanje je predstavljalo zaključno dejanje tekmovanja. Ekipe so po prijavi svoje delo začele z načrtovanjem in izdelavo e-kolesa. V tej fazi so se lahko povezale s ponudniki komponent za nadgradnjo kolesa. Svoj končni izdelek, ki je bil rezultat povezovanja učne vsebine in praktičnega dela, so predstavili prav na dogodku v Mariboru. Sodelovalo je skupno sedem ekip – dve v cestni A kategoriji in pet ekip v odprti B kategoriji.

FERI, kolesa, tekmovanje, Dijaško in študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles, Evropski teden mobilnosti, električno kolo, ECONO
Sprotno seštevanje točk..

Dogodek v organizaciji Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru (UM) je potekal v okviru Evropskega tedna mobilnosti, tekmovalci pa so se pomerili v treh tekmovalnih disciplinah – v premagovanju naklona, premagovanju razdalje in spretnostni vožnji.

Po registraciji ekip je sledilo tekmovanje v premagovanju naklona na cesti Za tremi ribniki. Druga disciplina je bilo premagovanje razdalje na Hipodromu v Kamnici, tekmovalni del pa se je zaključil s tretjo disciplino, tekmovanjem v spretnostni vožnji na Trgu svobode. V tej fazi so sodniki ocenjevali tudi nivo izvirnosti tehnične rešitve.

FERI, kolesa, tekmovanje, Dijaško in študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles, Evropski teden mobilnosti, električno kolo, ECONO
Na tekmovanju je sodelovalo skupno 7 ekip tekmovalcev.

Kljub slabi napovedi sončen torek

Zaradi slabe vremenske napovedi je bilo dogajanje sicer časovno nekoliko strnjeno, a to na kvaliteto dogodka ni vplivalo, saj je na nebu vztrajalo sonce. Dogodek je bil vsekakor vzoren primer združevanja teoretičnih in praktičnih znanj in priložnost za mlade ustvarjalce ter hkrati motivacija za kvalitetno delo v prihodnje.

Skupni zmagovalec v kategoriji A je bila ekipa ECONO iz FERI UM, skupni zmagovalec kategorije B pa ekipa PODGURJE, katero so sestavljali študenti iz Šolskega centra Novo mesto ter Fakultete za elektrotehniko in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (oboje iz Univerze v Ljubljani).

Končni rezultati

Kategorija A

  1. mesto ECONO
  2. mesto ŠCV 01

Kategorija B

  1. mesto PODGURJE
  2. mesto Bull e-bikes
  3. mesto FERI Raptor
  4. mesto ŠTROM
  5. mesto ANEL

Dogajanje Evropskega tedna mobilnosti, ki letos poteka pod sloganom “Gremo peš!” traja vse do 22. septembra. V tem času se bo v Mariboru zvrstila vrsta atraktivnih dogodkov – sprehodi po mestu, kolesarska parada, pohodi, razstave … Predloge za aktivnosti lahko najdeš v podrobnejšem programu.

 

 Sara VOCOVNIK
 Sara VOCOVNIK
ikona snemalec Boris OČKERL

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button