ŠportTehnologija

Kdo bo zmagovalec svetovnega prvenstva? Vprašajmo umetno inteligenco

Tudi letošnje svetovno prvenstvo ima svojega napovedovalca. Prikupno hobotnico Paula, ki smo ga lahko spremljali leta 2010 v Južni Afriki, je desetletje kasneje zamenjala umetna inteligenca.

Pusti svoje napovedi, pozabi na jasnovidne hobotnice in se pripravi na to, da bo svetovno prvenstvo napovedala umetna inteligenca. Model umetne inteligence inštituta Alan Turing je že napovedal izid letošnjega spornega svetovnega prvenstva v nogometu. S tem ti je tudi prihranil gledanje kakšne tekme, če nisi seveda striktni in strogi navijač.

Svetovno prvenstvo v Katarju je že v polnem teku, a zdi se, da je zmagovalec že znan. Sodeč po umetni inteligenci, seveda.

Umetna inteligenca je zamenjala Paula

Za napoved je ekipa potrebovala podatke, ki jih na srečo v nogometu ne manjka. Raziskovalci so uporabili zbirko podatkov uporabnika GitHuba martj42, ki prikazuje rezultate in statistike vseh mednarodnih tekem od leta 1872 naprej. Največja teža je bila pripisana tekmam svetovnega pokala, manjša celinskim turnirjem, kvalifikacijskim in prijateljskim tekmam, prav tako pa so nekaj odtehtale tudi nedavne tekme.

Algoritem, ki temelji na prejšnjem modelu, uporabljenem za domače tekme, z Bayesovo statistiko predvidi najverjetnejši rezultat na vsaki tekmi. Z izključitvijo podatkov za to svetovno prvenstvo je ekipa lahko preizkusila napovedne zmogljivosti svojega modela tako, da ga je prosila, naj predvidi svetovno prvenstvo (na primer tisto leta 2018), ki je že bilo odigrano in katerega zmagovalci so bili znani.

Paul je tako svoje delo pričel in zaključil leta 2010 v Južni Afriki, zamenjal pa ga je precej sodoben način napovedovanja zmagovalca.

Brazilcem se nasmiha zmaga

Z uporabo metode za vse tekme letošnjega svetovnega pokala so v 100 tisočih simulacijah ugotovili najverjetnejše zmagovalce letošnjega svetovnega pokala. Brazilija je tako velika favoritinja s približno 25 % možnosti za zmago, medtem ko sta visoko ocenjeni tudi Belgija in Argentina.

V analizi je bilo ugotovljeno, da bo svetovno prvenstvo najverjetneje osvojila Brazilija, druga je bila Belgija, tretja Argentina, četrta Francija in peta Anglija. Sledijo Španija, Nizozemska, Danska, Portugalska in Hrvaška.

Braziliji se letos nasmiha dolgo pričakovana zmaga, medtem ko kaže, da bodo Angleži znova prišli domov praznih rok.

Po vsej verjetnosti it’s not coming home

Ekipa poudarja, da v svoje modele ne more vključiti drugih dejavnikov, vključno z vremenom, prilagajanjem časovnim pasovom in izjemnimi predstavami posameznih igralcev. In seveda morebitnih kartonov in prostih strelov. Angleškim navijačem je namreč že boleče znano, da vse ekipe niso enako spretne pri izvajanju kazenskih strelov.

Vendar pa so namesto zbiranja zgodovinskih podatkov o uspešnosti kazenskih strelov izbrali preprostejši pristop in v primeru neodločenega izida v izločilnih bojih določili razmerje 50/50 za to, katera ekipa bo napredovala. Razlog, da ne staviš preveč na Anglijo.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button