NoviceŠport

V Sloveniji in Izraelu se začenja evropsko prvenstvo za košarkarice

Slovenija in Izrael bosta od 15. do 25. junija gostitelja evropskega prvenstva za košarkarice. Naslov s prejšnjega eurobasketa, ki sta ga družno organizirali Španija in Francija, brani Srbija. Slovenija se bo na svojem četrtem EP skušala prvič prebiti v četrtfinale.

V Tel Avivu bosta potekali dve od štirih skupin predtekmovanja, izločilni boji, od četrtfinala dalje, pa bodo v Stožicah. Evropsko prvenstvo bo hkrati prvo kvalifikacijsko sito za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto. Poleg Američank, ki so si mesto v Parizu zagotovile z zlato medaljo na lanskem svetovnem prvenstvu v Avstraliji, in Francozinj kot gostiteljic, bo na OI zaigralo še deset reprezentanc.

Najboljših šest z eurobasketa 2023 se bo uvrstilo na olimpijski kvalifikacijski turnir, ki bo februarja prihodnje leto.

Slovenija brez konkretnih ciljev

Slovenija bo četrtič zaporedoma udeleženka turnirja 16 najboljših reprezentanc na svetu. Leta 2017 v Pragi je zasedla 14. mesto, v Beogradu 2019 je bila deseta, pred dvema letoma v Franciji pa je prav tako izpadla v repasažu za četrtfinale.

Za razliko od prejšnjih prvenstev bo Slovenija tokrat nastopila precej oslabljena, saj v ekipi zaradi spora s selektorjem ni dolgoletne kapetanke Nike Barič, prav tako pa reprezentance ni okrepila tuja igralka, ki bi zapolnila vrzel pod obročema.

Ekipo bo na prvenstvu vodil grški selektor Georgios Dikaiulakos, ki v Evropi velja za enega največjih strokovnjakov v ženski košarki. Letos je bil izbran za najboljšega trenerja evrolige.

Slovenske igralke, ki so v pripravah na EP odigrale sedem tekem in jih pet dobile, se zavedajo, da bo uspeh že premagati eno od treh ekip v skupini (Velika Britanija, Nemčija, Francija), zato o ciljih ne govorijo rade. Poudarjajo, da so atipična ekipa, saj jim manjka višina, in da bodo to nadoknadile z veliko mero borbenosti.

Na stavnicah Španija pred Belgijo, Srbijo in Francijo

Razmerja moči na evropskih tleh se v zadnjih letih niso bistveno spremenila. Na zadnjih treh EP so na stopničke za medalje stopile le štiri reprezentance Španija, Francija, Srbija in Belgija. Te so tudi v Sloveniji glavne kandidatke za najvišja mesta.

Španija, ki je bila zlata na EP 2017 in 2019, srebrna na OI 2016 in bronasta na SP 2018, je na stavnicah prva favoritinja. Na prejšnjem EP, ki ga je celo gostila, pa je zasedla šele sedmo mesto. Španke bodo v predtekmovanju igrale v Tel Avivu proti Grčiji, Latviji in Črni gori.

EP v Sloveniji in Izraelu bo 39. po vrsti. Prvo je bilo 1938 v Italiji. Zlato so osvojile gostiteljice, srebro je pripadlo Litvi, bron pa Poljski.

V Izraelu bodo prvi del nastanjene tudi Belgijke, ki želijo z eno najboljših igralk v Evropi Emmo Meesseman do tretje medalje na zadnjih štirih EP. V letih 2017 in 2021 so bile bronaste. V skupini jih čakajo Čehinje, Izraelke in Italijanke.

Francija je nesporna favoritinja skupine C, v kateri je tudi Slovenija, 25. junija pa bi se rada znebila prekletstva drugega mesta. Na zadnjih petih EP je klecnila v finalih; trikrat proti Španiji in dvakrat proti Srbiji.

Slednja je na zadnjih štirih eurobasketih osvojila tri medalje, dve zlati in bron na domačem prvenstvu 2019, na zadnjem SP pa je bila šesta. Izbranke Marine Maljković, hčerke nekdanjega slovenskega selektorja Božidarja Maljkovića, bodo prve tri tekme v Ljubljani igrale proti Slovaški, Madžarski in Turčiji.

STA
KZS FB

Sorodni članki

Back to top button