Prehrana

Potrudimo se, da zmanjšamo količino zavržene hrane

Zavržena hrana in živilski odpadki predstavljajo velik problem. Če pogledamo raziskave, so po podatkih Ministrstva za kmetijstvo ZDA Američani leta 2010 zavrgli približno 133 milijard dolarjev hrane. Kaj pa Evropa? Koliko zavržene hrane proizvedemo mi?

Zavržena hrana je vzrok problemov z lakoto in pomanjkanjem hrane. Glede na številne raziskave obstaja nekaj glavnih krivcev za zavrženo hrano. Eden od razlogov, da hrana konča v smeteh, je ta, da je mi, porabniki, preprosto ne želimo jesti. Torej, kaj lahko storimo, da zmanjšamo količino zavržene hrane?

Zavedati se moramo, da hrana, ki je sami ne pojemo ali uporabimo, pogosto konča v smeteh. Same besede raziskovalcev: “Družine kuhajo z predpostavko, da bodo uporabile vse ostanke hrane, vendar naše raziskave kažejo, da na splošno ne zaužijejo vseh teh ostankov,” kažejo, da obstaja nekaj razlogov za tolikšne količine zavržene hrane. Ti razlogi so:

 • pozabili smo na ostanke hrane takoj, ko jih ni bilo več na vidiku.
 • Naveličali smo se jesti ostankov hrane.
 • Ostali člani gospodinjstva niso želeli jesti ostankov.
Hrana včasih konča na odpadu, ker je preprosto ne želimo jesti.

Katera živila so najpogosteje zavržena?

Po podatkih ankete, so najbolj zavržena živila ravno tista, ki jih uporabljamo ali uživamo vsak dan. Zavedati se moramo, da lahko aktivno vplivamo na zmanjšanje živilskih odpadkov.

Tukaj je nekaj najbolj pogosto zavržene hrane:

 • solata
 • banane
 • mleko
 • jabolka
 • kruh
 • avokado
 • izdelki, kot so meso, sir in pripravljena hrana
 • jajca
 • korenje
Živila, ki jih najpogosteje zavržemo, so tista, ki jih jemo vsak dan.

Kako lahko s hrano varčujemo in hkrati zmanjšamo zavrženo hrano?

Nakupujmo pametno

Pri nakupovanju živil moramo biti čim bolj premišljeni. Kupovati moramo manjše količine in res oceniti, ali želimo nekaj pojesti ali ne. Impulzivne nakupe lahko preprečimo tako, da pred nakupovanjem naredimo načrt obrokov.

Razmislimo potrebi nakupa

Veliko sadja in zelenjave zavržemo preprosto zato, ker ne izgledajo povsem nedotaknjeni. Dokler so izdelki brezhibni in čvrsti, so primerni za uživanje! Včasih so celo znižani.

Pravilno shranjujmo sestavine

Mnogi se zavedamo, da ne znamo pravilno shraniti svojih sestavin. Začeti moramo tako, da svoje sestavine postavimo na prava mesta. Zelenjavo v hladilnik, maslo v posodo za maslo itd. Prepričati se moramo, da so vse embalaže popolnoma zaprte. Gnitje lahko preprečimo, če kupimo zanesljive posode, hrano zavijemo v plastično folijo ali pokrijemo tako, da ne pride do gnitja.

Razdelimo hrano

Če kupimo veliko količino neke sestavine, moramo to sestavino tudi pravilno razdeliti in shraniti. Dober primer tega je kruh: če kupimo veliko štruco kruha in vemo, da je lahko pojemo le polovico, drugo polovico shranimo v zamrzovalnik.

Postanimo pozorni na hrani, ki nam je ostala

Ostanke moramo shranjevati na vidno mesto, tako da bodo prva stvar, ki jo vidimo. To nam bo pomagalo, da jih pojemo, preden pričnemo s kuhanjem nove hrane.

Začnimo kompostirati

Na žalost bomo kdaj pa kdaj hrano morali zavreči. V teh primerih je dobro, da hrano kompostiramo. Namesto da bi bili zavrženi, se ti ostanki hrane spremenijo v gnojilo, ki pomaga pri pridelavi drugih izdelkov. Količino zavržene hrane lahko tako hitro zmanjšamo.

Hrano, ki konča na odpadu, bi lahko uporabili na številne načine.

Kaj lahko storimo mi?

Da zmanjšamo količino zavržene hrane lahko sledimo vsem navedenim navodilom. Pomembno je, da količino hrane, ki jo kupimo, tudi porabimo. Hrana, ki je takoj ne porabimo, pa je praktična za druge stvari. Količine zavržene hrane ne moremo zmanjšati, če se za to ne potrudimo. Poskusimo biti bolj varčni in pravilno shranjujmo hrano.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button