PrehranaŽivljenjski slog

Kako sadje in zelenjavo ohraniti svežo?

Se želiš znebiti občutka krivde zaradi zavržene hrane in prihraniti denar pri nakupovanju? Preizkusi te trike, s pomočjo katerih bosta sadje in zelenjava ostala sveža dlje časa.

Morda si mislil, da se temu ne da izogniti, a imamo nekaj trikov, ki bodo ohranili tvoje sadje in zelenjavo svežo dlje časa.

Kako skrbeti za sadje, da ostane sveže dlje časa?

Morda na to nisi pomilil, a preden jagode, maline in drugo jagodičevje shraniš v hladilnik, jih operi z mešanico kisa in vode (v razmerju 1:3). S tem boš sadje dezinficiral in preprečil plesni, kar lahko podaljša njihovo obstojnost za več tednov. Nato jih speri z vodo in osuši. Banana ostane dlje sveža, če njene peclje zaviješ v plastično folijo. Drugače je pri limoni, saj ji pogosto sami krajšamo rok uporabe, ko jo razpolovimo. Če potrebuješ le kanček citrusovega soka, jo raje prebodi z vilico ali nabodalom. Tako lahko njen sok iztisneš, ne da bi izsušil celot limono.

sadje, zelenjava, hrana, sveže
Da bodo tvoje jagode ostale sveže dlje časa, jih operi v mešanici kisa in vode.

Narezana jabolka so priročen prigrizek, a njeni porjaveli ostanki niso privlačni. Zato preostale rezine jabolka namoči v skledi hladne slane vode, da preprečiš oksidacijo (vendar ne več kot ½ čajne žličke soli na liter vode). Po petih minutah jih osuši in shrani v hladilniku v nepredušni plastični vrečki. Ker jabolka proizvajajo etilen, ki lahko ohrani tvoj krompir svež več kot osem tednov, ju shranjuj skupaj. Znebi se tistih nadležnih kalčkov, ki se pojavijo na krompirju že po nekaj tednih.

sadje, jabolka, sveže, rdeča
Jabolka namoči v skledi hladne slane vode, preden jih shraniš.

Kako skrbeti za zelenjavo?

Pogosto ne porabimo cele solate. V tem primeru shranjene liste daj v skledo, nad liste pa papirnate brisače, nato skledo zapri s plastično folijo. Brisača vpija vlago, ki povzroča, da listi postanejo mokri in rjavi. Še en trik: potresi liste z malo soli, saj to pomaga izločiti odvečno vlago.

sadje, zelenjava, hrana, sveže, solata
Liste solate daj v skledo in na liste položi papirnato brisačo.

Avokado vsebuje encime, ki ob stiku s kisikom povzročajo rjavenje. Da to preprečiš, ga zmoči z limoninim ali limetinim sokom. Rezine avokada lahko tudi shranjuješ z velikimi kosi čebule. Enaki plini, ki te spravijo v jok pri rezanju čebule, preprečujejo tudi oksidacijo avokada. Dokler se čebula dotika le lupine avokada, ne bo imela čebulnega okusa.

sadje, zelenjava, hrana, sveže
Avokado zmoči z limoninim ali limetinim sokom, da ostane svež dlje časa.

Da se izogneš suhemu videzu starega korenja, najprej odreži listnate vrhove. Ker korenje najbolje uspeva z vlago, ga postavi v posodo z vodo, zapri s plastično folijo in shrani v hladilniku. Nasprotno je pri paradižniku, ki ne mara mraza. Če ga shraniš v hladilnik, izgubi idealen okus in teksturo.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button