Življenjski slog

Ljubezen po milenijsko: Breadcrumbing in benching

Iskanje ljubezni je za milenijsko generacijo postalo nenavadna mešanica Instagrama, Snapchata, Tinderja in drugih družbenih omrežij. V preračunljivi igri všečkanja, sledenja in občasnega zasebnega sporočila se nenehno pojavljajo novi trendi z nenavadnimi poimenovanji.

Gotovo si že slišal za ghosting (in ga verjetno tudi izkusil na lastni koži), trend, ko sogovornik brez razlage preneha odpisovati. Med mladimi iskalci ljubezni pa so pogosti tudi drugi ljubezenski trendi: breadcrumbing, benching, cushioning in submarining.

Od kje izrazi, kot so duhovi in drobljenje?

Izrazi, s katerimi mladi označijo trende v svetu spletnih zmenkov, se pojavijo sčasoma, običajno, ko je trend tako razširjen, da postane nekaj povsem običajnega. Z drugimi besedami – če ga nisi izkusil na lastni koži, obstaja velika verjetnost, da si ga nevede izvajal sam.

Breadcrumbing opisuje situacijo, v kateri tvoj sogovornik nima namena zaključiti svojega samskega obdobja, a uživa v tvoji pozornosti, zato ti občasno pusti drobtinico, da je ne izgubi. Tako ti nameni občasno flirtanje, odgovori na tvojo Instagram zgodbo, ignorira pa vse tvoje poskuse, da bi začela globlji pogovor.

ljubezenski trend, ljubezen, zmenki, trendi, milenijska generacija, benching, ghosting, spletno zmenkarjenje, zveza, iskanje ljubezni, flirtanje, družbena omrežja, telefon
Iskanje ljubezni na spletu ni povsem brezupno.

Tudi benching postaja vse pogostejši. Naši romantični interesi niso več tako linearni kot nekoč. Enostavno se lahko pogovarjamo z več osebami naenkrat, med njimi pa izberemo šele, ko ena izmed zvez postane dovolj resna. Tako občasno naletiš na osebo, ki ti je všeč, a nanjo nisi nor. Tako se znajdeš pred odločitvijo, ali jo pustiti ali v pogovoru vztrajati. A ker si do nje nevtralen, ubereš srednjo pot – benching. V glavi osebo premakneš v mentalno mapo z napisom “mogoče” in se začneš tako do nje tudi obnašati.

Cushioning označuje tehniko zmenkarjenja, kjer poleg glavnega romantičnega interesa občasno klepetamo in se spogledujemo tudi z ostalimi “blazinicami”. Zakaj blazinice? Ker bodo v primeru, da se razidemo z našim glavnim interesom, prav te simpatije ublažile bolečino ob razhodu. Podobno, kot blazine ublažijo bolečino ob padcu iz višine.

Prav posebej nadležen pa je submarining, potencialno nadaljevanje ghosting trenda. Ne le, da nekdo brez razlage preneha odpisovati – čez čas se znova pojavi in se obnaša, kot da se ni zgodilo nič.

Je iskanje ljubezni na spletu sploh še smiselno?

Spletni ljubezenski trendi, kot so ti, lahko marsikoga pripravijo do tega, da dvigne roke nad iskanjem ljubezni. A ne obupaj prehitro! Kar 21-odstotkov milenijcev, ki so poročeni ali v dolgotrajnem razmerju, je partnerja spoznalo prav v svetu spletnega zmenkarjenja, naj bo ta še tako krut. Prav tako naj bi se kar 40-odstotkov mladih, ki ljubezen iščejo na spletu, ob tem prav dobro zabavalo! Si prepričan, da med njimi nisi tudi sam?

 

 Dostop.si / KA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button