Okolje

Dan v rabljenih oblačilih: 23. aprila oblečemo rabljena oblačila

Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj te 23. aprila tretje leto zapored vabijo k sodelovanju v akciji Dan v rabljenih oblačilih. 

Kaj se je spremenilo od lanskega Dneva v rabljenih oblačilih?

Na žalost nič kaj veliko. Še vedno imamo problem s hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in hiperodlaganjem naših oblačil. Kar je novega, je nekaj dodatnih odkritij, ki bi nas morala prepričati, da bi prav vsak dan izbrali oblačila iz druge roke ter s pravilnim vzdrževanjem in popravili ponovno vzpostavili odnos do tekstilnih izdelkov.

Raziskava Obleka naredi človeka je razkrila, da delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1 %, še redkeje pa se v Sloveniji poslužujemo izposoj. Po drugi strani pa letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kg oblačil. Ponovna uporaba oblačil pa rešuje več izzivov sodobne družbe – hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in ‘hiperodlaganje’. Ker najlažje učimo z zgledom, so se organizatorji odločili za Dan v rabljenih oblačilih.

Naša oblačila so iz fosilnih goriv

O sestavi naših oblačil so Ekologi brez meja obširno poročali že v lanskem letu. Vseeno pa je pomembno poudariti, da je kar 70 % naših oblačil izdelanih iz fosilnih goriv! Ne le poraba fosilnih goriv, problematično je tudi izločanje mikroplastike, saj so prav mikrovlakna njena najpogostejša oblika.

‘Wishcycling’

Ekologi brez meja pojasnjujejo, da je Wishcycling odlaganje odpadkov v koše/zabojnike z željo, da bodo reciklirani. Kar pa se ponavadi ne zgodi. V zabojnike velikokrat oddajamo tudi uničene in neuporabne kose oblačil.

Pri Changing markets foundation so letos razkrili še eno rak rano hitre mode – izvoz tekstilnih odpadkov v Kenijo. Po ocenah britanske fundacije letno v Kenijo izvozimo več kot 300 milijonov kosov (od skupno 900 milijonov kosov) poškodovanih in neuporabnih kosov oblačil, izdelanih iz sintetični (oz. plastičnih) vlaken. Kar 1 od 3 kosov oblačil je tako slabe kakovosti, da takoj postane odpadek. Ta oblačila odložijo ali zažgejo, kar pomeni veliko obremenitev za okolje in skupnosti, ki se morajo soočati z našim problemom.

Se da drugače?

Mreža Zero Waste Europe je začetku leta pripravila smernice za bolj krožno tekstilno industrijo. Identificirali so štiri kriterije za prenovo tekstilnih poslovnih modelov:

  1. oblikovanje za fizično in čustveno vzdržljivost oblačil,
  2. proizvodnja na podlagi povpraševanja za postopno opuščanje neprodanih izdelkov in popustov,
  3. popolna transparentnost dobavne verige in sledljivost po prodaji,
  4. podaljšanje faze uporabe po prvem lastništvu.

Kaj lahko storimo mi?

Sistemske spremembe seveda moramo zahtevati, a te ne bodo prišle čez noč. Lahko pa čez noč spremenimo svoje vsakdanje navade in posredno vplivamo na povpraševanje in ponudbo bolj trajnostnih modelov proizvodnje in potrošnje oblačil. Zato Ekologi brez meja vabijo, da si tudi ti 23. aprila na Dan v rabljenih oblačilih oblečeš rabljena oblačila, se fotografiraš z napisom in svoj dober zgled s ključnikom #DanVRabljenihOblačilih objaviš na svojih družbenih omrežjih.

Organizacije, šole, podjetja in občine pa vabijo, da v obdobju med 17. in 30. aprilom organizairajo izmenjave oblačil, popravljalnice, predavanja in delavnice na temo hitre mode. Da nas bo 23. aprila čim več opremljenih z znanjem in oblačili z dolgo kilometrino. Doslej se je akciji pridružilo že 74 podjetij, občin, šol, mladinskih centrov in drugih organizacij. Oglej si njihove domiselne aktivnosti in se pridruži skupinski akciji ozaveščanja.

Ekologi brez meja
Obleka naredi človeka

Sorodni članki

Back to top button