Okolje

Taljenje snega in vpliv podnebnih sprememb v Alpah viden iz vesolja

Sneg v Alpah se hitro umika, nadomešča pa ga rastlinje, izpostavljajo švicarski raziskovalci. Gre za vidno posledico podnebnih sprememb, ki jo je mogoče opazovati iz vesolja. "Razsežnost sprememb se je v Alpah izkazala za izjemno veliko," je izsledke raziskave komentirala vodja raziskovalne ekipe Sabine Rumpf.

Raziskovalci z univerz v Lozani in Baslu so na podlagi satelitskih podatkov pripravili po njihovih navedbah najobsežnejšo analizo sprememb v produktivnosti vegetacije v Alpah. Ta je bila objavljena v reviji Science.

Rumpfovi in njeni ekipi je s pomočjo satelitskih posnetkov uspelo dokazati, da se je v zadnjih štirih desetletjih zaradi podnebnih sprememb vegetacija nad gozdno mejo povečala na skoraj 80 odstotkih območja celotnih Alp.

Debelina snežne odeje se znatno zmanjšuje

Raziskovalci so analizirali tudi obseg snežne odeje nad gozdno mejo na območjih nad 1700 metri nadmorske višine. Ugotovili so, da se je snežna odeja od leta 1984 “znatno zmanjšala” na skoraj 10 odstotkih območja v Alpah, kar je po njihovih besedah zaskrbljujoč trend. “Prejšnje analize satelitskih podatkov niso pokazale takšnega trenda,” je povedal Antoine Guisan z Univerze v Lozani.

“Lokalne meritve na tleh že več let kažejo, da se debelina snežne odeje na nizkih nadmorskih višinah zmanjšuje,” je povedal Gregoire Mariethoz, prav tako z Univerze v Lozani. “To zmanjšanje je že povzročilo, da so nekatera območja postala večinoma brez snega,” je še opozoril.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button