Izobraževanje

Medijski dan o izzivih novinarstva, etiki v novicah in XR tehnologiji

Po uspešni izvedbi preko MS Teams v letu 2021 se je Medijski dan letos spet preselil v predavalnico Alfa na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Pod okriljem Inštituta za medijske komunikacije so se zvrstili različni zanimivi gosti s področja medijev in aktualne tehnologije.

Kako medijske objave spremljajo podjetja?

Ljubitelji medijev, novinarstva in aktualne tehnologije so se včeraj, 19. maja 2022, zbrali na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI). Potekal je namreč Medijski dan, ki se je po lanski spletni obliki letos vrnil v študijske klopi. Med 10. in 16. uro so se zvrstili različni govorci, ki so jim obiskovalci pozorno prisluhnili.

Dogodek sta z nekaj uvodnimi besedami otvorila dekan FERI prof. dr. Gorazd Štumberger in predstojnica Inštituta medijskih komunikacij izr. prof. dr. Suzana Žilič Fišer. Za njima sta na govorniški oder stopili Tatjana Novak in Gabrijela Cojzer iz mariborskega podjetja Press clipping. Gabrijela je študentka medijskih komunikacij, ki študentsko delo opravlja pri omenjenem podjetju in se na dnevni bazi srečuje z različnimi medijskimi objavami. Kolegom študentom je predstavila pomen podatkov in analiz, ki jih zagotavlja Press clipping svojim naročnikom in ki so do dolečene mere na voljo tudi študentom.

medijski dan
Sponzorji so poskrbeli, da so se študenti med odmori okrepčali in prejeli tudi uporabna darilca.

“Danes je novinarstvo popolni kaos”

Po kratkem odmoru je sledil izjemno zanimiv pogovor Jane Ujčič, novinarke in dopisnice POP TV, z dolgoletnim novinarjem, odgovornim urednikom informativnega programa na RTV Slovenija in varuhom pravic gledalcev in poslušalcev, Ladom Ambrožičem. Starosta slovenskega novinarstva je z nami delil poglede na novinarstvo danes, govoril o političnih pritiskih na medije in o pomenu televizije ter tiska.

medijski dan
Prof. Miladi je opozoril tudi na vidik objektivnosti, ki je mnogokrat kulturno pogojen.

Preko MS Teams je Medijski dan obiskal tudi prof. dr. Noureddine Miladi, vodja oddelka za množične komunikacije na Univerzi v Katarju. Njegovo predavanje se je dotaknilo pomena etičnosti pri novinarskem poročanju, predvsem v luči aktualnih razmer v Ukrajini.

medijski dan
Ob koncu predavanja Marka Cafnika smo se tudi obiskovalci odpravii v virtualen prostor.

O trendih v VR produkciji oz. o XR tehnologiji je po kosilu predaval Marko Cafnik iz podjetja Multiversum. Študentom je predstavil pripomočke za VR, AR in XR izkušnjo, dvoje očal pa je pokazal tudi v živo. Razložil je, kako je tehnologija nastala in kam nas njen razvoj pelje. Na koncu je spomnil še na pomen odgovornosti človeštva do novih tehnologij in njihovega razvoja. Mi lahko ustvarimo navidezno resničnost in mi moramo poskrbeti tudi, da ne pride do zlorab in nevarnosti.

Za zaključek pa na after

Ob zaključku popoldanskega dela so si obiskovalci lahko ogledali še kratki film Čakalnica, ki sta ga v sproščenem pogovoru napovedali in predstavili Atena Bošnjak in Katarina Žilavec.

Zato, da se je Medijski dan 2022 uspešno končal, pa je v Pisarni ob 20. uri poskrbel še after party. Študenti so se podružili še na manj formalen način in zaplesali ob ritmih DJ-a.

Urška JAKOPIN
Urška JAKOPIN

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button