Izobraževanje

Pričel se je mednarodni teden ozaveščanja o prevarah

V ponedeljek, 15. novembra, se je s spletno otvoritveno slovesnostjo začel mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, katerega namen je o tej problematiki ozavestiti čim širšo javnost. Letošnjo akcijo je podprlo 32 partnerjev iz različnih institucij in organizacij.

Letošnja otvoritvena slovesnost je potekala preko spletne platforme Zoom. Na njej je Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru predstavil rezultate študentske ankete na temo dojemanja prevar in korupcije ter kriterijev določanja (proti)koruptivnega vedenja študentov. Med drugim je potekalo tudi predavanje o pasteh interneta ter razprava o vlogi revizorja pri odkrivanju prevar. Do petka se bo sicer zvrstilo 18 dogodkov.

V sredo bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) skupaj z ministrstvom za javno upravo in računskim sodiščem pripravila spletni dogodek, na katerem bodo predstavili uporabnost in pomen različnih orodij za transparentnost pri preprečevanju prevar in korupcije. Udeležence bodo med drugim nagovorili minister za javno upravo Boštjan Koritnik, predsednik KPK Robert Šumi in predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

“Leto 2021 je, podobno kot že leto prej, v vseh pogledih nenavadno, vendar nas to ne ustavi v naših prizadevanjih za ozaveščanje o pomembnosti boja proti finančnemu kriminalu, prevaram in korupciji ter izobraževanju javnosti o teh, za vsako družbo pomembnih temah,” je družba Deloitte Slovenija še zapisala v sporočilu za javnost.

Častni pokrovitelj tedna ozaveščanja o prevarah je tudi tokrat predsednik republike Borut Pahor.

Konec junija, na svetovni dan žvižgačev, je potekal podpis sporazuma o sodelovanju pri tednu ozaveščanja o prevarah. Sporazum je podpisalo 28 partnerjev, podporo tednu pa so izrazile tudi Banka Slovenije, Evropska investicijska banka, Evropska banka za obnovo in razvoj ter Agencija za zavarovalni nadzor.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button