Prehrana

Vsak tretji teden v novembru bo teden slovenske hrane, je odločila vlada

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki ga je novembra na pobudo več stanovskih organizacij predlagalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Teden slovenske hrane bo potekal vsak tretji teden v novembru, njegov namen pa je spodbujanje uživanja lokalno pridelanih sestavin in živil.

Teden slovenske hrane želi spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske in lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav način prehranjevanja, so po seji vlade sporočili iz njenega urada za komuniciranje.

Kot so dodali, se ozaveščanje osredotoča na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in splošno zainteresirano javnost. “Aktivnosti v tem tednu bodo tudi prispevek k večjemu spoštovanju hrane ter naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo,” so navedli.

Pobudo za teden slovenske hrane so podprle Čebelarska zveza Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza kmetic Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Ekoci – eko civilne iniciative Slovenije, Združenje za trajnostno prihodnost, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, Gibanje Rajski vrt in Konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov.

Zadnja leta je sicer ozaveščanju slovenske javnosti o prednostih lokalno pridelane hrane namenjen vsak tretji petek v novembru, ki v Sloveniji od leta 2012 velja za dan slovenske hrane. Na ta dan od leta 2011 na pobudo Čebelarske zveze Slovenije poteka tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sadje.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button