Izobraževanje

VŠGT razglasila študenta ambasadorja gostoljubja in dobrega počutja

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT) je v četrtek razglasila letošnja najbolj obetavna študenta, ki sta prejela naziv "ambasador gostoljubja" in "ambasador dobrega počutja". S tem ne le spodbujajo študente k vrhunskosti na svojem področju, ampak tudi promovirajo trenutno iskane poklice v gostinstvu, turizmu in velnesu.

Ambasadorji postanejo študenti, ki izstopajo

Ambasador gostoljubja 2022 je postal Tristan Romih, ki se med drugim odlikuje v mešanju koktajlov. Naziv ambasador dobrega počutja 2022 pa je prejela Urša Fornazarič, ki ji je velneška filozofija način življenja.

Med nominiranci so bili še Gaj Herman, Nives Kovačič, Nuša Prejac, David Tovornik, Ana Zevnik in Ula Vrečko.

V izbor za naziv se uvrstijo študenti, ki izstopajo v svoji generaciji na strokovnem področju in prejemajo nagrade na številnih, tudi mednarodnih tekmovanjih, obenem pa izkazujejo pozitivne osebnostne lastnosti. Zato imajo pravico glasovati tudi kolegi študenti.

Predsednica komisije Mojca Polak je za STA povedala, da je pomemben tudi študentov odnos do poklica. “Pomembno je, koliko so dejansko promotorji te stroke. To je izjemno pomembno, če želimo nagovoriti mlade, kreativne kolege, ki bodo prepoznali svojo priložnost v tem poklicu,” je dejala.

Večina dosedanjih ambasadorjev še vedno dela v gostinstvu in turizmu, tudi na zelo visokih položajih. Prvi s tem nazivom je bil Martin Jezeršek, ki je na četrtkovi prireditvi na VSGT nagovoril zbrane. “Z ljudmi ne vzpostavljam stika, vzpostavljam odnos,” je dejal glede kakovostnega odnosa do gostov.

Prireditev Ambasador že 11. leto

Po besedah direktorice VSGT Tanje Angleitner Sagadin so mladi, ki se odločijo za študij gostinstva in turizma, zelo zavzeti in inovativni, s čimer dosegajo izjemne rezultate na številnih tekmovanjih. Želi si, da bi bilo zanje še več priložnosti, da pokažejo svoje spretnosti. Prireditev Ambasador, ki so jo letos izvedli 11. leto, je ena od takšnih priložnosti.

V vsebinskem smislu so dali poudarek zavezanosti trajnostnemu razvoju, kar so nominiranci tudi poudarjali v svojih predstavitvah. Dopoldne so obiskali Dom pod gorco in s tamkajšnjimi stanovalkami odkrivali igre v naravi, ki so se jih ljudje igrali nekoč, nato pa so študenti te igre odigrali v Mestnem parku.

Ljudi, ki bi delali v gostinstvu in turizmu, trenutno močno primanjkuje. “S takšnimi projekti, dogodki, uličnimi festivali želimo širiti dober glas o teh poklicih. Mladim želimo tudi z vključevanjem študentov pokazati, da je veliko možnosti, priložnosti in možnosti zadovoljstva. To je poklic prihodnosti, ker ko se kriza konča in se gospodarstvo pobere, najprej oživita turizem in gostinstvo. Tu bodo vedno delovna mesta,” je povedala Tanja Angleitner Sagadin.

STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button