Okolje

Projekt Leti, leti štorklja: spomladi naj bi se iz toplih krajev vrnila Bela

V projektu Leti, leti štorklja Elektra Ljubljana in Društva za proučevanje in opazovanje ptic, v okviru katerega so nekatere štorklje opremili z napravami GPS, letošnjo pomlad čakajo na vrnitev štorklje Bele. "Bela je prva od 10 opremljenih mladih belih štorkelj, ki se ji nasmiha možnost daljšega življenja," so zapisali.

V okviru projekta Elektra Ljubljana in Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki so ga začeli leta 2019, štorkljo Belo na selitvenih poteh spremljajo najdlje. Z napravo so takrat opremili še Srečka in iz Matene na ljubljanskem barju sta poleti 2019 poletela proti toplim krajem. Srečko, ki je uspešno preletel Sredozemlje, je žalostno končal v Tuniziji, ker se je zapletel v plastično vrečko.

Bela je prvo zimo svojega življenja preživela v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk, prehranjujoč se na bazenih z odpadno vodo, kjer zaradi zastrupitve letno pogine na stotine ptic. Uspešno je kljubovala tudi nevarnostim v Sudanu, kjer je pod streli padel Čarli, ter Čadu, kjer je izginil Oto – štorklji, ki so ju z napravo opremili leto pozneje.

Štorklja Bela je lansko pozno poletje in jesen preživela na poljih v delti Nila. Od lanskega novembra pa do letošnjega začetka marca pa o njej niso prejeli nobenega podatka. V začetku marca se je Bela javila iz Sudana in se začela pomikati proti severu. “Najverjetneje se ta čas zadrževala na območju, kjer ni bilo signala,” so pojasnili. Ker se štorklje v njeni starosti lahko prvič vrnejo domov, jo letos “po tihem” znova pričakujejo v Sloveniji.

Bela je prva od 10 opremljenih mladih belih štorkelj, ki se ji nasmiha možnost daljšega življenja in gnezditve, so poudarili. Sedem jih je poginilo, Kiki in Riki, ki so ju z napravo GPS opremili lani v vasici Zbure na Dolenjskem, pa se snovalcem projekta Leti, leti štorklja javljata iz Sudana, kjer sta preživeli večji del letošnje zime.

STA
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button