Okolje

Projekt Leti, leti štorklja: spomladi naj bi se iz toplih krajev vrnila Bela

V projektu Leti, leti štorklja Elektra Ljubljana in Društva za proučevanje in opazovanje ptic, v okviru katerega so nekatere štorklje opremili z napravami GPS, letošnjo pomlad čakajo na vrnitev štorklje Bele. "Bela je prva od 10 opremljenih mladih belih štorkelj, ki se ji nasmiha možnost daljšega življenja," so zapisali.

V okviru projekta Elektra Ljubljana in Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki so ga začeli leta 2019, štorkljo Belo na selitvenih poteh spremljajo najdlje. Z napravo so takrat opremili še Srečka in iz Matene na ljubljanskem barju sta poleti 2019 poletela proti toplim krajem. Srečko, ki je uspešno preletel Sredozemlje, je žalostno končal v Tuniziji, ker se je zapletel v plastično vrečko.

Bela je prvo zimo svojega življenja preživela v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk, prehranjujoč se na bazenih z odpadno vodo, kjer zaradi zastrupitve letno pogine na stotine ptic. Uspešno je kljubovala tudi nevarnostim v Sudanu, kjer je pod streli padel Čarli, ter Čadu, kjer je izginil Oto – štorklji, ki so ju z napravo opremili leto pozneje.

Štorklja Bela je lansko pozno poletje in jesen preživela na poljih v delti Nila. Od lanskega novembra pa do letošnjega začetka marca pa o njej niso prejeli nobenega podatka. V začetku marca se je Bela javila iz Sudana in se začela pomikati proti severu. “Najverjetneje se ta čas zadrževala na območju, kjer ni bilo signala,” so pojasnili. Ker se štorklje v njeni starosti lahko prvič vrnejo domov, jo letos “po tihem” znova pričakujejo v Sloveniji.

Bela je prva od 10 opremljenih mladih belih štorkelj, ki se ji nasmiha možnost daljšega življenja in gnezditve, so poudarili. Sedem jih je poginilo, Kiki in Riki, ki so ju z napravo GPS opremili lani v vasici Zbure na Dolenjskem, pa se snovalcem projekta Leti, leti štorklja javljata iz Sudana, kjer sta preživeli večji del letošnje zime.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button