Zdravje

Je onesnaženost zraka povezana s slabšo kakovostjo sperme?

Obsežna kitajska študija je pokazala, da lahko onesnaženost zraka negativno vpliva na kakovost sperme. Tako je seznam negativnih učinkov onesnaževanja še daljši.

Na Kitajskem so raziskovali vpliv onesnaženosti zraka na kvaliteto moške sperme. Študija, objavljena v reviji JAMA Networks, je pokazala, da lahko onesnaženost zraka negativno vpliva na premikanje semenčic.

Šanghajski raziskovalci so preučevali več kot 33 tisoč moških na Kitajskem, ki so bili v povprečju stari 34 let. Ugotovili so, da imajo tisti, ki so živeli na območjih z višjo vsebnostjo trdnih delcev v zraku, manj kakovostno spermo. In to predvsem iz vidika premikanja oz. gibljivosti semenčic – sposobnosti sperme, da plava, kot bi morala.

Trdni delci so prostemu očesu nevidni delci prahu, umazanije, saj, dima … ki jih najdemo v zraku. Manjši kot so, bolj so nevarni, saj se lahko z dihanjem oz. vdihovanjem prebijejo vse do našega krvnega obtoka.

onesnaženje, sperma, kakovost sperme, onesnaženost, zdravje, JAMA Networks, raziskava, Kitajska, trdni delci
Izmed trdnih delcev so posebej nevarni najmanjši izmed njih.

Manjši trdni delci so nasploh nevarnejši za naše zdravje, hkrati pa tudi bolj vplivajo na kakovost sperme. Sicer pa je vdihovanje onesnaženega zraka dokazano povezano tudi s srčno-žilnimi težavami, demenco, avtizmom itd.

Onesnaženost zraka zagotovo ni odlična, vseeno pa vse ni črno-belo

Zaradi nedoslednosti zbranih podatkov se še vedno pojavljajo vprašanja o trdnosti korelacije med obravnavanima pojmoma. Upoštevati bi bilo potrebno tudi ostale dejavnike, ki vplivajo na kakovost sperme. To so na primer etnična pripadnost, starost, indeks telesne mase, kajenje, uživanje alkohola …

Na podlagi teh omejitev so raziskovalci mnenja, da je rezultate potrebno vzeti s ščepcem soli in da so na področju potrebne še dodatne raziskave.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button