NoviceZdravje

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami: vsaka peta Sovenka je že doživela nasilje

Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami se vrstijo pozivi, da mora nasilje nad ženskami postati stvar preteklosti. V nevladnih in drugih organizacijah opozarjajo, da nasilja ni mogoče ustaviti brez odpravljanja neenakosti v družbi, kot ključno izpostavljajo tudi podporo žrtvam nasilja v postopkih in opolnomočenje žensk.

Vsakih 11 minut intimni partner ali družinski član ubije žensko ali dekle

Po podatkih državnega statističnega urada je eno izmed oblik nasilja doživela vsaka peta ženska v Sloveniji, ob čemer so povzročitelji v 90 odstotkih moški. Najpogostejša oblika nasilja je fizično, pogosto pa je predvsem partnersko nasilje, ki se ponavadi začne kot psihološko. V otroštvu je bila žrtev nasilja svojih staršev skoraj vsaka tretja ženska.

Zaskrbljujoča je tudi statistika o umorih žensk. Po podatkih policije je bilo v letu 2021 umorjenih šest žensk, povzročitelj pa je bil v vseh primerih član družine.

Da mora nasilje nad ženskami in dekleti postati stvar preteklosti, je v poslanici pred mednarodnim dnem boja proti nasilju nad ženskami zapisal tudi generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres. Po njegovih navedbah vsakih 11 minut intimni partner ali družinski član ubije žensko ali dekle, ob čemer drugi stresi, od pandemije covida-19 do gospodarskih pretresov, neizogibno povzročajo še več fizičnega in verbalnega nasilja.

Problem bomo rešili s spremembo sistema

Po mnenju Katje Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo problema nasilja nad ženskami v Sloveniji ne bomo rešili brez sistemskih ukrepov in odpravljanja neenakosti med moškimi in ženskami. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa izpostavlja, da lahko obseg nasilja nad ženskami zmanjša samo ozaveščena družba. Rešitev za premike na tem področju med drugim vidi v povečanem usmerjanju v izobraževanju otrok in mladih, ob čemer izpostavlja, da je treba pogovore o vlogah v družbi nujno začeti že zgodaj in pri tem opozarjati na stereotipe.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa so se zavzeli za ustavitev nasilja in nadlegovanja na delovnem mestu. V raziskavi ugotavljajo, da je več kot tretjina zaposlenih na delovnem mestu trpinčena. Vlado in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ob tem pozivajo k ratifikaciji konvencije o odpravi nasilja in nadlegovanja v svetu dela.

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami praznujemo od 1999

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button