BivanjeIzobraževanjeNovice

Mladi in starejši v koaliciji MeKoS opozarjajo na pomanjkanje dialoga z Golobom

Članice Medgeneracijske koalicije Slovenije (MeKoS) so na včerajšnji novinarski konferenci opozorile, da premier Robert Golob z njimi ne vodi dialoga, obljubljenega na začetku mandata. Zato niso dobili priložnosti, da bi ga med drugim opozorili na stanovanjsko problematiko mladih in starih, na rast življenjskih stroškov in slab dostop do zdravstvene oskrbe.

Po besedah predsednika MeKoS Simona Trussevicha je Golob v predvolilnih soočenjih zagotavljal, da se bo zavzemal za konstruktiven dialog z njimi. Na sestanku so se dobili kmalu po njegovem nastopu funkcije, takrat jim je tudi zagotovil, da bodo polletna srečanja stalnica, a se to žal ni uresničilo.

Trussevich je prepričan, da je MeKoS pomemben sogovornik, ki prispeva k večjemu medgeneracijskemu sodelovanju in zastopa več kot milijon volilnih upravičencev, zato se mu zdi odnos premierja nekorekten in neprimeren.

Študenti opozarjajo na stroške in zdravstveno varstvo

Predsednica Študentske organizacije Slovenije Marike Grubar je dejala, da so s predsednikom vlade želeli govoriti predvsem o naraščajočih življenjskih stroških, saj so državne štipendije približno trikrat nižje od stroškov, ki jih ima povprečen študent v času študija. Pereč je tudi stanovanjski problem, saj le petina študentov biva v študentskih domovih, tisti, ki pa stanovanje najemajo na trgu, pa zanj plačujejo trikratnik neprofitne najemnine v študentskih domovih.

Razen v Ljubljani je slabo urejeno tudi študentsko primarno zdravstvo. Dostop do zdravnika, zobozdravnika in ginekologa je za študente izjemno otežen, je ocenila Grubar. Mladi tudi do eno leto čakajo na obravnavo pri kliničnem psihologu, primarna raven na tem področju praktično ne obstaja. Študenti po 26. letu, poročeni študenti in tuji študenti pa so izključeni iz brezplačnega zdravstvenega zavarovanja, je opozorila.

Posebej ranljiva skupina so tuji študenti, ki kljub vpisu na redni študij, ne morejo pridobiti štipendije, razen v primeru nesubvencionirane kadrovske štipendije, ne morejo subvencionirano bivati v študentskih domovih ali pri zasebnikih in si morajo sami plačevati zdravstveno zavarovanje, je naštela Grubar.

Stanovanjski problemi pestijo tudi starejše

Z neodzivnostjo Goloba so nezadovoljni tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus), ki od predsednika vlade pričakuje sestanek na dva do tri mesece, je dejal podpredsednik Zdusa Stanko Kranvogel. Med problemi, ki zadevajo starejše, je izpostavil zakon o dolgotrajni oskrbi, pomanjkanje varovanih stanovanj, usklajevanje pokojnin, letni dodatek, preoblikovanje zavarovalnice Vzajemna in izobraževanje ter oprema na področju digitalizacije. Upokojencem se mudi, saj se jim leta iztekajo, je opozoril Kranvogel.

Po besedah Maše Brulc iz Mladinskega sveta Slovenije pa je za probleme na stanovanjskem področju kriva politika, ki to prepušča prostemu trgu. Cene nepremičnin po njenih besedah niso previsoke le v mestnih središčih, kjer so se med leti 2015 in 2022 cene dvignile za od 80 do 85 odstotkov, temveč tudi v manjših središčih in na podeželju, kjer so se v istem obdobju cene dvignile za 114 odstotkov.

Brulc je spomnila, da je predsednik vlade v predvolilnem času govoril o 30.000 javnih neprofitnih stanovanjih, v koalicijsko pogodbo so zapisali 20.000 stanovanj, sedaj pa obljubljajo 10.000 stanovanj tekom dveh mandatov.

Več uspeha imajo članice MeKoS na ministrstvih. Mladinskemu svetu so tako prisluhnili na ministrstvu za solidarno prihodnost, danes pa imajo tudi sestanek s Stanovanjskim skladom RS, je napovedala Brulc. Študentska organizacija je glede stanovanjske problematike v stiku z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, ki jim je pojasnilo, da denar za nove študentske domove imajo, vendar se zapleta pri lokalnih skupnostih, ki zadev ne umestijo v prostor, je navedla Grubar.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button