ZdravjeŽivljenjski slog

Kolikokrat na mesec pa ti seksaš?

Prevelika sproščenost ali pomanjkanje seksa?

Smo kot družba do seksa postali bolj sproščeni ali pa imamo še vedno zmotne predstave?

Psihologi in sociologi so se vrgli v raziskovanje seksualnosti – zanimalo jih je, kaj je normalno in kolikokrat to počnejo drugi, kar pa se v družbi sprašujemo že od nekdaj. Če vzamemo dejstvo, da naj bi živeli v svobodni dobiin da smo ljudje vse bolj odprti in sproščeni, so raziskave to ovrgle in potrdile prav nasprotno. Raziskave so se osredotočale na ločeno obravnavo moških in ženskih faktorjev. Temeljile so predvsem na vprašanju, kolikokrat na mesec so ljudje mislili, da imajo moški in ženske, spolne odnose.

Moški so bili mnenja, da njihov spol seksa 14-krat mesečno, medtem ko so imeli predstave, da se ženske seksajo kar 23 dni v mesecu. Za ženske lahko trdimo, da so bile sicer še vedno nerealistične, a vseeno nekoliko manj. Za moške so podale številko 13-krat mesečno, za ženske en dan manj. Realnost? Številke so bile pravzaprav žalostne. Ženske naj bi bile spolno aktivne šestkrat mesečno, medtem ko je bil pri moških povprečen odgovor na vprašanje kolikokrat seksajo zgolj štirikrat na mesec.

Raziskava je bila seveda osnovne oblike, kjer se niso osredotočali na različne korelacije, kot je na primer različna členitev starostnih rangov in osredotočanje, če so anketiranci v resnem razmerju ali ne, temveč le na podlagi spola. Vendar je še vseeno zaskrbljujoče dejstvo, da se kot družba prikazujemo kot vedno bolj odprti in sproščeni, kljub temu pa tovrstne raziskave kažejo na popolnoma drugačno sliko.

Lahko za pomanjkanje spolnosti krivimo stres, delo ali pa zgolj sami sebe? Lahko krivimo in zaigramo na socialno noto in krivimo družbene dejavnike? Pri tovrstnih temah težko pridemo do enoličnega odgovora.

Pri študentih si upam trditi (vsaj upam na to), da so številke nekoliko večje ali pa vsaj, da bi se splačalo narediti posebno anketo znotraj naše populacije. Se strinjate?

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NRA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button