Šport

Danes se začenja evropsko odbojkarsko prvenstvo – kam ciljajo Slovenci?

Danes se v štirih državah začenja moško odbojkarsko prvenstvo. Na njem bo nastopilo 24 reprezentanc, ki bodo razdeljene v štiri skupine, Slovenija, branilka srebrne kolajne, bo nastopala v skupini B v bolgarski Varni, kjer bo igrala skupaj z gostitelji, Finci, Hrvati, Bolgari in Španci.

Uvodno tekmo bodo sicer danes v Bologni odigrali branilci naslovi in favoriti prvenstva, gostitelji Italijani, v skupini A se bodo pomerili z Belgijci. To bo edina tekma prvega dneva. V slovenski skupini bodo tekmovanje začeli v torek, ko bodo gostitelji Bolgari v Varni gostili Špance. Slovenija bo prvo tekmo igrala v sredo, njen tekmec bo neugodna Ukrajina.

V četrtek ima Slovenija prost dan, v petek in soboto pa bodo njihovi nasprotniki najprej Finci in nato Španci. Naslednji ponedeljek bodo imeli prost, 4. septembra jih čaka obračun s Hrvaško, 5. septembra pa z Bolgarijo.

Slovenijo bodo na evropskem prvenstvu zastopali sprejemalci Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič in Rok Bračko, podajalca Gregor Ropret in Uroš Planinšič, srednji blokerji Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar in Danijel Koncilja, prosta igralca Jani Kovačič in Urban Toman ter korektor Nik Mujanović. Slednji je skupaj z Bračkom novinec na velikih tekmovanjih.

Slovenci favoriti skupine, ki je daleč od enostavne

Glede na rezultate v zadnjih letih – Slovenija je na zadnjih štirih prvenstvih trikrat osvojila srebrno kolajno, prvič prav v Bolgariji, so slovenski odbojkarji zagotovo favoriti skupine, ki pa nikakor ni lahka.

“Seveda imamo najvišje možne cilje. Želimo, da se nam enkrat vse poklopi in osvojimo tudi zlato kolajno, je pa jasno, da je odbojkarski vrh širok, tako da tega ne moremo napovedati. Če hočemo biti pri vrhu, moramo biti pravi že v skupini, tako da bomo že v njej napadli prvo mesto, kar bi nam najbrž prineslo tudi lažje tekmece v osmini finala ter v četrtfinalu. Od vloge favorita v skupini pa ne bežimo,” je pred odhodom v Varno dejal slovenski podajalec Gregor Ropret,.

“Mislim, da v nobenem primeru ne bi smelo biti vprašanje, ali se bomo prebili iz skupine ali ne, čeprav skupina še zdaleč ni lahka. Ukrajino smo spoznali že lani na domačem svetovnem prvenstvu, imajo nekaj vrhunskih posameznikov, tu so domačini, Bolgari, ki so nas letos že premagali, pa tudi Španci, Hrvati in Finci niso slabi. Vsekakor nas čakajo težki boji. A napak si ne smemo privoščiti, če želimo skupino dobiti,” meni podajalec.

Želijo se izogniti Francozom

Slovenci bodo, seveda če se bodo med štirimi, tudi tekmi osmine finala in četrtfinala igrali v Varni, križali pa se bodo s skupino D, v kateri so poleg domačinov še olimpijski prvaki Francozi, Grki, Turki, Romuni in Portugalci. Bistveno bo, da se izognejo Francozom, ki so za njih izredno neugoden tekmec.

“Jasno je, da se bomo čim dlje poskušali izogniti Francozom, ki so poleg Italijanov za nas najbolj najtežji nasprotniki, predvsem zaradi njihove hitre igre. Upam, da bomo v polfinalu štiri ekipe, ki smo igrale na zadnjem pripravljalnem turnirju, pa da se nato mi v finalu udarimo s Poljaki, ki nam ležijo, in jih premagamo,” je svoje želje predstavil Jani Kovačič in dodal, da ekipa čuti pritisk, a ga je že vajena: “Mislim, da smo že nekajkrat dokazali, da nam pritisk ne more do živega. Ko je najbolj potrebno, zaigramo najbolje. Trdno verjamem, da bo tako tudi tokrat. Tudi forma je v tem času vedno najboljša.”

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button