PrehranaZdravjeŽivljenjski slog

Cravingi med menstruacijo: Zakaj in kako?

Cravingi ali hrepenenja po določeni hrani so lahko tik pred in med menstruacijo izjemno intenzivna in močna. Pomembno je, da na hrano ne navalimo kar tako, pač pa, da svojemu telesu prisluhnemo in mu damo tisto, kar v nekem obdobju menstrualnega cikla najbolj potrebuje.

Vsem dekletom je znan občutek, ko te popade nepopisna želja po čokoladi. In čokolado potrebujemo takoj. ‘Cravingi’ (v slovenskem jeziku bi jim morda lahko rekli hrepenenja) po določeni hrani so potencirani med lutealno ali drugo fazo menstrualnega cikla, ki vodi do menstruacije. Znanost pravi, da obstaja povezava med hormoni in hrano, po kateri hrepenimo čez menstrualni cikel. Estrogen je namreč naravni zaviralec apetita, zato je normalno, da se med samim ciklom počutimo manj lačne, saj estrogen raste. Ob koncu cikla pa lahko odvzem estrogena in ustrezen padec seratonina pri nekaterih ženskah sprožita močno lakoto.

Kako se spopasti s cravingi?

Hrepenenje po določeni hrani pogosto ne popusti in ne popusti. Kaj storiti v tem primeru? Znanstveniki pravijo, da cravingi niso nujno slabi. Le znati moramo preceniti, kaj je za naše telo dobro, ali kako nezdravo hrano nadomestiti z bolj zdravo različico. Če se nam zahoče slane hrane, nam telo sporoča, da potrebuje sol. Namesto po čipsu lahko posežemo po humusu, ki ga lahko dodatno začinimo, če se želja po slanem ne umiri. Le prisluhni svojemu telesu. 

cravingi, menstruacija, hrana, menstrualni cikel
Včasih se zdi, da je želja po hrani neustavljiva. Morda imajo prsta vmes hormoni.

Zakaj tik pred menstruacijo hrepenimo po čokoladi?

Med najpogostejšimi cravingi tik pred menstruacijo je zagotovo čokolada. Po mnenju nekaterih znanstvenikov temna čokolada izboljšuje razpoloženje preko več mehanizmov, vključno z zagotavljanjem magnezija, ki zmanjšuje stresne hormone. Ob tem pa temna čokolada zagotavlja sestavine, ki podpirajo zdravo življenjsko kemijo.

In če se hrepenenje po čokoladi zdi neizbežno, je pametno premisliti, katero bomo zaužili. Najboljša izbira bo takšna, ki vsebuje vsaj 45% kakava.

menstruacija, cravingi, čokolada, menstrualni cikel
Med najpogostejše cravinge pred in med menstruacijo zagotovo spada čokolada.

Čemu se moramo izogibati, če imamo močne menstruacije?

Študija iz leta 2016 je pokazala, da je vsaj 10% žensk poiskalo strokovno zdravstveno pomoč zaradi močnih menstruacij. Vzroki za močne menstruacije so lahko hormonsko neravnovesje, maternični fibroidi, anovulacija in polipi. Živilo, ki je lahko večkrat krivo za močnejše in bolj boleče menstruacije je kravje mleko. Če bi vzrok za nelagodje in bolečine v tistih dneh v mesecu lahko izhajal iz tega, se skušaj izogibati mleku in mlečnim izdelkom. Morda bo potem vsaj za odtenek lažje.

Kaj jesti pred menstruacijo in v celotnem ciklu?

Znanstveniki nas spodbujajo, da v lutealni in menstrualni fazi uživamo živila kot so banane, oreški, dateljni, če uživamo meso pa lahko posežemo po puranu in govedini. Ob tem ne smemo pozabiti še na avokado, oljčno olje, losos in fižol. V lutealni fazi je pametno razmisliti tudi o zmanjšanem vnosu kofeina in alkohola.

In čudežno hranilo, ki lahko pomaga olajšati PMS? Korenje! Odvečne hormone pomagajo odstraniti še sladki krompir, buče, ajda, pesa in vsa živila bogata z vlakninami in antioksidanti. 

Poskusi podrobneje spremljati svoj menstrualni cikel in temu primerno urediti svoj jedilnik. Morda bodo tudi cravingi tako postali bolj obvladljivi in manj intenzivni!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button