Življenjski slog

“Nikoli nisem želela seksa, dokler ga nisem končno razumela”

Romantične komedije so polne idealov in stereotipov o tem, kako naj bi delovala razmerja med moškimi in ženskami. Mnogi dobijo občutek, da je enako tudi v realnem življenju, v resnici pa so filmi izjemno nezanesljiv vir informacij. Tako si ustvarimo dolg seznam pričakovanj, kako naj bi se lotevali odnosov, nasprotnega spola in tudi seksa..

Predstavljaj si: prizor, ko se glavna junaka zazreta drug v drugega in se v nekaj sekundah začneta ljubiti. Kjer koli sta, ne glede na okoliščine, sta obe strani vedno psihično in fizično pripravljeni, brez neke predigre. Kako je to sploh mogoče?

Za to takojšnje poželenje, ki ga vidimo na zaslonu, dejansko obstaja ime: spontanious desire (spontano poželenje) in določeni ljudje to dejansko doživijo. Pojavi se zelo hitro ali pa že ob misli na seks. Glede na študijo, objavljeno leta 2010 v The Journal of Sex Medicine, pri 30-50 odstotkih žensk to deluje drugače. Poželenje se pojabvi šele po tem, ko se seks že prične. Ali to pomeni, da je ta spontanost pravzaprav precej redka?

Kaj sploh je responsive desire (odzivno poželenje)?

To seveda ni isto kot potreba po predigri. Dejavnosti, za katere ljudje menijo, da so predigra (na primer poljubljanje, dotikanje, tipanje itd.), so namenjene ustvarjanju vzburjenja. Odzivno poželenje se nanaša na emocionalno in mentalno željo po seksu. Kaj to sploh pomeni? Ljudje, ki delujejo po principu odzivnosti, pač potrebujejo nekaj, zaradi česar posledično želijo še več. Gre za neko vrsto stopnjevanja.

»Mnogo let je standardni model spolnosti govoril, da je spontanost na prvem mestu. Odsotnost spontanosti je veljala za problem,« je o raziskavi povedala dr. Emily Nagoski, pisateljica in spolna pedagoginja.

Preden je spoznala, da je njeno poželenje odzivno, se je Ella Dorval Hall nenehno spraševala, ali je z njo kaj narobe. Redko je seksala, ker je redko čutila željo. Sčasoma se je seksa začela izogibati. Pojavili so se pomisleki o tem, kaj se z njo dogaja in kako naj spremeni svoje razmišljanje. Kako bo lahko zaželena, če ne bo imela želje po seksu?

Naučimo se nekaj novega glede seksa in odzivnega poželenja

Kmalu je spoznala, da sploh nima spolne disfunkcije. Nagoskijin TED Talk iz leta 2018 ji je odprl oči in naučila se je, da je za večino ljudi želja po seksu veliko bolj zapletena kot en pogled na nekoga, ki se ti zdi privlačen.

Odzivno poželenje ni neobičajno, mnoge ženske potrebujejo ravno to – spolne dražljaje (kar koli, kar tvoji možgani kodirajo kot povezano s spolnostjo) in včasih precejšnjo količino teh dražljajev, da popolnoma uživajo v tem, kaj sledi. Za Ello je to pomenilo, da pač te potrebe ne bo čutila vse do samega seksa.

Razumevanje, kako odzivno poželenje dejansko deluje, ji je pomagalo, da se je počutila veliko bolje glede svoje spolnosti. Včasih se ji je zdelo, da tesnoba, preobremenjenost, stres in zmedenost nadzorujejo njeno spolno življenje. Zdaj, ko razume, kako deluje njeno telo, pa se počuti močno in srečnejšo.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button