FotoKulturaVideoZabava

Lent 2019: Magnifico je peder pa tudi marsikaj drugega

Po deževnem vikendu smo začeli nov festivalski teden, obsijan s soncem. Peti festivalski dan je zaznamovalo pestro glasbeno dogajanje, bogat program na Art Kampu ter ruski udeleženci Folkarta. Vrhunec je bil težko pričakovan koncert balkanskega šartalana, Magnifica.

Začel se je nov teden in nadaljuje se najbolj “naš” festival, Festival Lent. Po deževnem vikendu se je pokazalo sonce. Tako je lahko festival v vsej svoji polnosti spet zaživel.

Cel ponedeljek so v Mestnem parku potekale delavnice v okviru vsem dobro znanega Art Kampa. Obiskovalci so se lahko preizkusili v urjenju ročnih spretnosti (lončarstvo, klekljanje), se izobraževali o tujih kulturah in rastlinskih vrstah, likovno ustvarjali, se udejstvovali pri športnih aktivnostih, spoznavali manj poznane metode sproščanja v Razvajalnici in mnogo več.

Mestni park je bil poleg Art Kampa tudi prizorišče enega izmed dejanj 31. Folkarta. Predstavili so se obiskovalci iz ruske republike Baškortostan, Ansambel plesov in pesmi »Aytugan«. S pisanimi nošami in bogatim izročilom izpod gorovja Ural so Folkart obiskali prvič.

Glasba obriše solze in osreči srce

Na mariborskih ulicah so v okviru Pozor Muzika na cesti mimoidoče dopoldne zabavali Anja Hrastovšek Trio in Hrustelj & Ofak Duo. Zvečer so lahko prisluhnili pesnici, pisateljici in pevki Sabini Vostner in slovenski a cappella skupini Bassless.

Magnifico, dogajanje, zabava, Festival Lent, Festival Lent 2019, Art Kamp
Zvoki tamburic v Mestnem parku –

Nasploh je bilo glasbeno dogajanje izredno razgibano. V Mestnem parku je igral Tamburaški orkester Folklornega društva Kranj, na Večerovem odru so žanr rocka zastopali BO! in The Dukes of Prunes, v KGB-ju pa so obiskovalce zabavali avstrijski Prohibition Stompers, ki igrajo jazzevsko glasbo v stilu bučnih dvajsetih preteklega stoletja. Na KMŠ-jevem odru so za pretežno mlajše občinstvo poskrbeli skupina Haloban in reperja Zima in Pa3K.

Narodni dom je pozno v noč (ali jutro) plesal v ritmih DJ-jev. Nastopili so Theejay, Spencah in Lenokaj.

Dnevna doza smeha

Na Vetrinjskem dvoru je bilo poskrbljeno tudi za zdravo mero smeha. Odvijal se je II. ŠIT – Štajerski improvizacijski troboj – Kekec vrača udarec. Svoja znanja impro-igre so pokazale ekipe Belo na Belem, Rudolfovi Majstri in Mali Pok.

In prišla je glavna zvezda večera – Magnifico

Magnifico je marsikaj. S svojim šarmom in vsemi zavidajočimi dosežki prevzame množico kamorkoli pride. Na včerajšnjem koncertu je iz Glavnega odra množico zabaval skoraj dve uri. S svojim fenomenalno uigranim bandom je odigral vse večje uspešnice. Po drugi strani pa – katera Magnificova pesem navsezadnje ni uspešnica? Celo Srbi so Pukni zoro vzeli za svojo in je v pičlih nekaj letih praktično že ponarodela.

Poseben po izgledu, pesmih in nastopu – Magnifico.

“Pridi nocoj, v Tivoli.” 

Poslušali smo vse od starejših hitov do svežih uspešnic – Hir aj kam, hir aj go, Tivoli, Gdo je čefur, Ubiću te, Tivoli, Zum Zum, 24.000 poljubov … Zelo pisana sestava obiskovalcev koncerta je vsako pesem vzela za svojo in jo “pomagala” prepevati.

Magnifico, dogajanje, zabava, Festival Lent, Festival Lent 2019, Art Kamp
Največji mariborski trg je zapolnila množica.

In že se začenja druga polovica letošnjega Festivala Lent. Bogato dogajanje se danes nadaljuje. Čez cel dan bodo potekale aktivnosti na Art Kampu, po mestnih ulicah bodo odmevali zvoki Pozor Muzika na cesti. Zvečer sledi povorka in otvoritev Folkarta, koncert starih rockerjev Zabranjeno pušenje na Večerovem odru in stand up Tina Vodopivca “Mlade Nade” na Vetrinjskem dvoru.

Podrobneje o programu na uradni spletni strani Festivala Lent in na Facebooku.

Sara VOCOVNIK
Nejc VEHOVEC
ikona snemalecMiha HORVAT

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button