Kultura

Festival II. gimnazije Drugajanje bo letos potekal kar na treh gimnazijah

S predstavami in delavnicami na treh slovenskih gimnazijah se danes začenja festival Drugajanje, ki sta ga leta 2002 zasnovala mariborska II. gimnazija in ljubljanski zavod Bunker. Letos širi sodobno uprizoritveno umetnost še na gimnaziji na Ptuju in v Novi Gorici.

Festival so na pobudo takratnega ravnatelja II. gimnazije Ivana Lorenčiča začeli s ciljem, da mladim približajo sodobno uprizoritveno umetnost. “Želja je bila, da se na gimnaziji vzpostavi sodoben uprizoritveni program in ta cilj zasledujemo že 21. leto,” je povedala producentka festivala Alma Redžić Selimović iz Bunkerja.

Letos bodo festival poskusno izvedli na ptujski in novogoriški gimnaziji in če bo poskus uspešen, se nameravajo širiti še v druge kraje. “Imamo ambicije, da bi festival Drugajanje postal format, ki bi prišel v vsako slovensko mesto,” je povedala producentka.

Tokrat so na programu tri predstave. To so avtorska predstava Under Construction slovenskega kolektiva Počemučka, delo v nastajanju Še neznano mladih slovenskih umetnikov All the chrildren ter plesna predstava Izgubljene pesmi, pod katero se podpisujejo Agate Bankava, Arturs Čukurs in Andrejs Jarovoj iz Latvije.

“To niso otroške ali mladinske predstave, ampak čisto regularne predstave za odrasle, mogoče izbrane z malenkost več občutljivosti, zato da nagovarjajo tudi mlajšo publiko,” je povedala Alma Redžić Selimović.

Med cilji Drugajanja je namreč tudi decentralizacija kulturne ponudbe v državi in kakovostna kulturno umetniška vzgoja. Zaenkrat delajo z gimnazijami, v prihodnje pa bi radi festival razširili tudi na srednje strokovne in poklicne šole, za katere menijo, da prav tako potrebujejo takšne programe.

Ravnatelj II. gimnazije Maribor Marko Jagodič je pojasnil, da predstave festivala Drugajanje sodijo v okvir obveznih kulturnih vsebin. Letno si jih ogleda okoli 200 dijakov, kar pomeni, da so v 20 letih pripeljali na predstave že več tisoč mladih ljudi.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button