Kultura

Zlata palma na festivalu filma v Cannesu za film Triangle of Sadness

Zlato palmo na 75. filmskem festivalu v Cannesu je prejel film Triangle of Sadness, ki ga je režiral švedski režiser Ruben Ostlund. Režiser, ki je leta 2017 dobil to nagrado za družbeno satiro Kvadrat, se je na podoben način tokrat pošalil na račun bogatih turistov na ladjah za križarjenje. V konkurenci je bilo letos 21 filmov.

Ostlund v tokratni hudomušni družbeni satiri Tirangle of Sadness “zdaj že v svojem kultnem slogu, ki vzbuja grozo, postavi mogotce in manekenke na ladjo za križarjenje, kjer njihov status nenadoma spodkopljejo nepričakovani dogodki”, piše francoska tiskovna agencija AFP.

“Naš cilj je bil, da poskušamo ustvariti vznemirljiv film za gledalce, z vsebino, ki spodbuja razmišljanje,” je režiser povedal ob prevzemu kipca.

Drugo najpomembnejšo nagrado, grand prix, je žirija pod vodstvom francoskega igralca Vincenta Lindona prisodila filmoma Eo in Le Otto Montagne.

V filmu Eo 84-letni poljski režiser Jerzy Skolimowski spremlja osla od cirkusa do klavnice. Avtor, velik zagovornik živali, je v Cannesu sodeloval prvič leta 1972.

Film Le Otto Montagne (The Eight Mountains) pa je zgodba o življenjskem prijateljstvu med dečkoma, ki se srečata v podeželski vasi, belgijskih zakoncev Felixa Van Groeningena in Charlotte Vandermeersch.

Najboljša igralka Ebrahimijeva, najboljši igralec Kang-ho

Za najboljšo igralko je bila razglašena iranska igralka Zar Amir Ebrahimi za vlogo v filmu Holy Spider. V filmu, ki ga je režiral dansko-iranski režiser Ali Abbasi igra neustrašno novinarko, ki poskuša razrešiti primer serijskih umorov prostitutk v svetem mestu Mašhad. “Zgodba ni bila lahka, bila je ponižujoča (…), bila je tema, a je bil film. Zdaj stojim pred vami v noči veselja,” je povedala ob prejemu nagrade.

Za najboljšega igralca je bil izbran južnokorejski igralec Song Kang-ho za vlogo v filmu Broker. Film govori o ženski, ki odda nezaželenega otroka v “predal za posvojitev”. Igralec, ki je zaigral tudi v z oskarjem in francoskim kipcem nagrajenem filmu Parazit, v filmu upodablja posrednika, ki poskuša dojenčka prodati družini. To je prvi celovečerni film, ki ga podpisuje japonski režiser Hirokazu Koreeda.

Žirija je letos s posebno nagrado ovenčala belgijska režiserja Jean-Pierre and Luc Dardenne, ena redkih, ki sta zlato palmo osvojila dvakrat. Najprej leta 1999 za Rosetto, nato še leta 2005 za dramo Otrok. Letos sta se predstavila s filmom Tori and Lokita o prijateljstvu afriških najstnikov, izgnanih v Belgijo.

Nagrado za najboljšega režiserja je prejel Park Chan-wook za film Decision to Leave, za najboljši scenarij pa je bil nagrajen Tarik Saleh s filmom Boy from Heaven..

Častno zlato palmo je letos prejel ameriški igralec, producent, režiser in aktivist Forest Whitaker.

Do nagrade tudi slovenski študent

V Cannesu se je tudi letos predstavila slovenska filmska ustvarjalnost. Slovenski kratki film Love In Plane Sight Mateja Rimanića je prejel glavno nagrado na polju spletne platforme Tik Tok.

V rezidenčnem delu je Slovenijo med šestimi mladimi režiserji zastopala Katarina RešekKukla s prvencem v nastajanju Fantasy. Na filmski tržnici pa je Slovenski filmski center predstavil prvenca Sare Kern Moja Vesna in Rahele Jagrič Pirc Vesolje med nami ter film Kapa Slobodana Maksimovića. Slovenska kinoteka pa je skupaj s še tremi partnerji zmagovalka evropskega programa Skupni projekt restavriranja.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button