Šport

Liga prvakov, kot je še ni bilo

Kot na večino nogometnih tekmovanj po svetu je pandemija koronavirusa COVID-19 vplivala tudi na izvedbo najmočnejšega klubskega tekmovanja – Lige prvakov. Vse od marca 2020 je bila UEFA prisiljena odložiti vse tekme, že čez nekaj dni pa se bodo te nadaljevale. Tokrat v nekoliko drugačnem formatu, kot smo ga bili vajeni zadnja desetletja.

Vse ekipe, ki so ostale v tekmovanju bodo tekme odigrale na eni lokaciji. Za gostitelja sklepnega turnirja je bila izbrana portugalska Lizbona, čeprav bi prvotno letošnje finale moral gostiti Carigrad. O usodi napredovanja in izločitve bo letos odločala le ena tekma. Tako bo še manj prostora za napake, odpade pa tudi pravilo zloglasnih golov v gosteh, ki so že večkrat odločali kdo ostaja v igri za nogometni “sveti gral”. Goli v gosteh sicer še ostajajo, a samo na tekmah osmine finala, kjer povratni dvoboji še niso bili odigrani. Četrtfinale bo na sporedu od 12. do 15. avgusta, polfinale 18. in 19. avgusta. Finale pa bo na sporedu v nedeljo, 23. avgusta. Vse tekme bodo odigrane na “Stadionu luči”. Liga prvakov bo povsem drugačna, a ravno zato toliko bolj zanimiva.

Spomnimo, kje smo ostali

Pred selitvijo na Portugalsko bomo tako v petek in soboto, 7. in 8. avgusta, spremljali preostale tekme nepopolnega kroga osmine finala. Manchester City gosti Real Madrid, angleži so prvo tekmo v Madridu dobili z 2:1, Bayern München pa ima prednost 3:0 pred sprejemom Chelseaja na Allianz Areni. Juventus si bo doma proti Lyonu prizadeval nadoknaditi zaostanek 0:1, Barcelona pa bo gostila Napoli, pri čemer se je prva tekma končala neodločeno 1:1.

Priložnost za Kampla in Oblaka, Iličić žal ne bo nastopil

Štiri ekipe so že rezervirale svoje mesto med zadnjih osem: Paris Saint-Germain, Atalanta, Atletico Madrid in RB Leipzig. Eden najbolj vročih nogometašev v tej sezon je zagotovo Josip Iličić. Ta se je do prekinitve pojavljal tudi v širšem izboru za najboljšega nogometaša leta. Njegova Atalanta se bo zoperstavila nesramno bogatemu PSG-ju, ki zaradi odpovedi francoskega prvenstva edini na turnir prihaja spočit, hkrati pa je njegova forma neznana. Že nekaj časa pa je potrjeno, da Iličić žal ne bo nastopal, in sicer zaradi osebnih težav, kot poročajo na portalu Nogomanija.

Preostala Slovenca, ki pa bosta nastopila, pa se bosta pomerila kar med sabo – Atletico Madrid proti Bayerju iz Leverkusna. To pomeni, da ima Slovenija vsaj enega predstavnika v polfinalu letošnje izvedbe. Kevin Kampl je po korona premoru v dresu “lekarnarjev” pokazal izvrstne predstave, medtem ko Jan Oblak že nekaj let spada med najboljše vratarje na svetu. Z Atleticom je tudi izločil aktualnega prvaka Liverpool.

Zagotovo smo veseli, da bomo to poletje lahko spremljali najboljše kar lahko ponudi klubski nogomet. Zanimivost prilagojenega formata pa prinaša številna vprašanja. Ali je ena tekma, ki odloča o vsem priložnost za “manjše” klube? Ali je odpoved francoskega prvenstva pomagala ali škodila PSG-ju? Ali bo 23. avgusta Liga prvakov zaznamovana tudi s Slovenci? Bomo videli. Nekaj pa je že zdaj jasno. Avgust bo “nogometni”, kot ni bil še nikoli.

 

 Dejan SPITAL
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button