ŠportZdravje

Teden gibanja – pridruži se dogodkom po vsej Sloveniji

Izkoristi priložnost za aktiven življenjski slog in se udeleži brezplačnih športno-rekreativnih in zdravju prijaznih dogodkov po Sloveniji v okviru mednarodnega Tedna gibanja 2023!

NIJZ te vabi k udeležbi na številnih brezplačnih dogodkih v okviru mednarodnega tedna gibanja (angleško: move week) 2023. Teden gibanja poteka od ponedeljka, 22. maja do nedelje, 28. maja 2023. Gre za vsakoletno vseevropsko pobudo, ki je sestavni del kampanje Sedaj se gibamo (angleško: NowWeMOVE), katere namen je promocija telesne dejavnosti za krepitev zdravja.

Mednarodni pobudnik in koordinator tedna je Mednarodna zveza za šport in kulturo (angleško: ISCA – International Sports and Culture Assocciation), medtem ko je nacionalni koordinator v Sloveniji njihova članica Športna unija Slovenije – ŠUS.

Več informacij o mednarodnem Tednu gibanja – Move Week 2023 najdeš na spletni strani: https://moveweek.eu/ ali https://slovenia.moveweek.eu/.

Kje se lahko gibam?

Letos v Sloveniji prvič bolj množično obeležujemo mednarodni Teden gibanja, zato se bo v obdobju med 18. majem in 1. junijem 2023 zvrstilo vsaj 54 športno-rekreativnih in zdravju prijaznih dogodkov. Obišči spletno stran in si poglej, kateri slovenski »agenti gibanja«, kje, kdaj in s kakšno vsebino organizirajo zate brezplačno dostopne dogodke.

Organizatorji dogodkov ali »agenti gibanja« so običajno in večinoma športne ter druge nevladne organizacije, vendar se je letos v Sloveniji zgodil velik preobrat, saj so nekoliko manj kot polovico dogodkov prijavile zdravstvene organizacije, med katerimi prednjačijo lokalni Centri za krepitev zdravja in Zdravsteno-vzgojni centri iz številnih slovenskih zdravstvenih domov.

Dogodki so večinoma namenjeni vsem generacijam. Tako lahko izbiraš med dnevi odprtih vrat, različnimi testiranji telesne pripravljenosti in meritvami, številnimi vodenimi vadbami, demonstracijami nordijske ali aktivne hoje, pohodi, tekom, plavanjem, karatejem, odbojko, svetovanji za zdravju prijazno telesno dejavnost in zdrav življenjski slog, raznimi delavnicami in tudi predavanji ter celo vadbenimi izzivi, športnimi igrami, jahalnimi osnovami in delavnicami disk golfa.

Ker je mednarodni Teden gibanja povezan s promocijo telesne dejavnosti, predstavlja uresničevanje Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 in pripadajočega akcijskega načrta ter je del nacionalne pobude Dober tek Slovenija, katere skrbnik je Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Več o tem najdeš na tej povezavi.

NIJZ
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button