OkoljeZdravjeŽivljenjski slog

Ali je rastlinski nadomestek mesa res boljši za okolje?

Vsi se moramo potruditi zmanjšati svoj ogljični odtis in prispevati k boju proti podnebnim spremembam. Ena od najboljših možnosti je sprememba naše prehrane - manj mesa in več rastlinskih živil. Eden izmed načinov, kako to doseči, je menjava klasičnega mesa, kot je goveje ali piščančje meso, z mesom rastlinskega izvora.

Živinoreja proizvede 14,5 odstotka svetovnih emisij toplogrednih plinov, zasede 83 odstotkov vseh kmetijskih zemljišč, porabi 34 odstotkov svetovno pridelanih pridelkov in več kot 50 odstotkov naše preskrbe z vodo. Rastlinski nadomestek mesa lahko to porabo znatno zmanjša.

V kolikšni meri rastlinski nadomestek mesa koristi okolju?

Ni vprašanje, da tako imenovano brezmesno meso “zmaga,” ko gre za zdravje našega planeta. Nadomestki mesa, tako kot vsa hrana, zagotovo imajo vpliv na okolje, vendar ne dosegajo enakega negativnega vpliva na planet, kot ga meso.

Strokovnjaki ocenjujejo, da veganski nadomestek mesa porabi 41 odstotkov manj zemljišča kot gojenje rib, 77 odstotkov manj zemljišča kot perutnina, 82 odstotkov manj zemljišča kot prašičereja, 89 odstotkov manj kot goveda za mlečne izdelke in celo 98 odstotkov manj zemljišča kot govedo za govedino.

veganstvo, vegan, rastlinsko meso
Velike površine svetovnih gozdov so bile namerno posekane in požgane, da bi ustvarili več prostora za rejo živine, vključno s 15 odstotki vedno manjšega deževnega gozda Amazonije.

Kako nadomestek rastlinskega izvora vpliva na okolje?

Za vso proizvodnjo hrane so potrebni viri in rastlinski nadomestek mesa ni izjema. Večina okoljskih skrbi okoli tega zadeva industrijsko kmetijstvo – zlasti uporabo oranja, ki uničuje ogljik v tleh.

30 do 40 odstotkov vsega ogljika v atmosferi izvira iz uničenja tal preko oranja in kmetijskih kemikalij. To vodi v podnebne spremembe. Od ene milijarede ton ogljika v atmosferi je približno 30 do 40 odstotkov posledica poškodb tal, trenutno gojenje industrijskih pridelkov pa še dodatno prispeva k temu problemu.

A kljub temu je nadomestek mesa boljši za okolje. Po poročilu inštituta Good Food v primerjavi s konvencionalno govedino Impossible Burger zmanjša emisije toplogrednih plinov za 89 odstotkov.

Kakšne so okoljske skrbi?

Čeprav so nadomestki mesa bolj prijazni do okolja kot meso iz tovarne, kritike skrbi, da nadomestek rastlinskega izvora morda ni tako dobro za planet, kot se zdi. Tako Impossible Foods kot Beyond Meat – dve največji podjetji na področju proizvodnje nadomestkov mesa rastlinskega izvora – nista razkrili količine emisij toplogrednih plinov, ki jih proizvajajo v celotnem svojem delovanju.

Kmetijstvo je le en del enačbe podnebnih sprememb. Brez več informacij o dobavni verigi, porabi vode in drugih operativnih dejavnikih ni mogoče poznati resničnega ogljičnega odtisa, povezanega z industrijo mesa rastlinskega izvora.

veganstvo, vegan, rastlinsko meso
Vsi moramo prispevati k zmanjšanju vpliva podnebnih sprememb tako, da zmanjšamo svoj ogljični odtis.

GSO pridelki

Genetsko spremenjeni organizmi (GSO) so zagotovo sporni. Dejansko so GSO pridelki delno ali v celoti prepovedani po večini Evrope. Strokovnjaki opozarjajo, da so nadomestki mesa narejeni iz GSO soje, kar je po njihovem mnenju približno desetkrat boljše kot meso iz tovarne, v smislu emisij ogljika, ki povzročajo onesnaževanje zraka.

Ali so rastlinski nadomestki mesa bolj zdrava izbira?

Ali so obroki, pripravljeni z veganskim nadomestkom mesa, boljši za vaše telo kot živalski izdelki, je odvisno od recepta. Kuhana piščančja prsa morda niso najboljša izbira za planet, vendar so boljša za telo kot trojni veganski burger. A je veganski burger boljši kot debel zrezek govedine. Navsezadnje prekomerno uživanje rdečega mesa lahko skrajša našo življenjsko dobo.

Po raziskavah so torej veganske alternative zdrave. So odličen vir vlaknin, folne kisline in železa. Vendar pa vsebujejo manj nasičenih maščob kot mleta govedina, manj beljakovin, cinka in vitamina B12 kot živalsko meso – ter veliko več soli.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button