Zdravje

Kaj je rumeni seznam?

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je omenil možnost, da bo Slovenija morda prisiljena umakniti Hrvaško z zelenega seznama epidemiološko varnih držav in jo uvrstiti na rumeni seznam. Na tem so države, ki niso niti na zelenem seznamu niti na rdečem seznamu držav s poslabšano epidemiološko situacijo.

Če je država uvrščena na rumeni seznam, lahko državljan Slovenije in tujec s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihaja iz držav članic EU oziroma schengenskega območja, v Slovenijo vstopi brez karantene.

Za druge osebe je ob vstopu obvezna 14-dnevna karantena. Razen če sodijo med katerokoli izmed 15 izjem v 10. členu vladnega odloka o ukrepih na mejah za preprečitev širjenja covida-19. Več informacij je na voljo tukaj.

Kacin je danes dejal, da ne bo odsvetoval potovanj na Hrvaško, če bo uvrščena na rumeni seznam. Uvrstitev nanj bi bilo po njegovih besedah opozorilo vsem Slovencem, ki so že na Hrvaškem. Tudi tistim, ki želijo tja ali se od tam vračajo. Tistim, ki se vračajo, je priporočil, naj se zglasijo pri zdravniku, če ob vrnitvi domov opazijo katerega od simptomov covida-19. Za tiste, ki so na Hrvaškem, pa velja, naj bodo predvsem pozorni na ohranjanje fizične razdalje.

Za države na rdečem seznamu velja, da je osebi ob vstopu v Slovenijo ne glede na državljanstvo in bivališče odrejena 14-dnevna karantena. Ta ni dodeljena le v primeru, če sodi med šest izjem v 10. členu odloka.

Če je država na zelenem seznamu, oseba v Slovenijo vstopi brez omejitev in karantene.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button